“Vi ger barnen framtidstro”

Ibrahim, Hanine, Farah, Maha och Imane från Palestinagruppernas samarbetsorganisationer Nabaa, Al Jalil Social Welfare Association och NUWAT Social Solidarity Center i Libanon.

I vanliga fall brukar våra samarbetsorganisationer i Palestina och Libanon komma till Sverige några dagar varje år för att följa upp, utvärdera och planera verksamheten för barn och unga. Men ingenting är som vanligt. Därför träffas de som kan nu istället i Amman i Jordanien. Palestinagrupperna är på plats tillsammans med ForumCiv, Björkåfrihet, flera av våra samarbetsorganisationer från Palestina och Libanon, och Björkåfrihets partners från Västsahara. Förutom att prata om allt arbete som görs inom projekten, ska vi också prata om framtiden kopplat till Sveriges nya biståndspolitik.

Vi saknar våra kollegor och vänner från Gaza. Det är fasansfullt att tänka på det helvete de nu lever i. Samtidigt pågår fruktansvärda invasioner i flera orter på Västbanken. I Libanon drabbas människor också hårt av Israels attacker. 

Våra samarbetspartners gör ett otroligt viktigt jobb trots de svåra omständigheter som råder och de otydliga besked som kommer från den svenska regeringen när det gäller framtiden. De arbetar alla med barn och ungdomar, som är framtiden. Unga som lever under förtryck, ekonomisk utsatthet och i Gaza ett pågående folkmord.

Yousef från Askar, ett flyktingläger utanför Nablus: “Vi gör det viktigaste motståndet. Vi ger barnen framtidstro och något annat att göra än att följa nyheterna från Gaza eller vara ute på gatorna där de riskerar att utsättas för våld från de israeliska soldaterna. Vi kan inte vinna något krig mot Israels militär, men vi kan stärka våra barn att fortsätta tro på fred och frihet.”

Läs mer om Palestinagruppernas biståndsverksamhet och organisationerna vi samarbetar med