Stockholm 2008-06-13

Palestinagrupperna i Sverige till utrikesminister Carl Bildt:
Använd vetot mot villkorslös uppgradering av relationerna med Israel!

En uppgradering av EU:s relationer med Israel i ett läge där Israel bryter mot såväl EU-avtal som folkrätt och saboterar en fredsuppgörelse på grundval av FN-beslut, vore ett hån mot alla vackra ord om europeiska rättsprinciper, säger Palestinagruppernas ordförande Per Gahrton i ett uttalande inför EU:s utrikesministermöte på måndag.

Enligt massmedierapporter anser Sveriges regering egentligen att en uppgradering skall kopplas till tydliga framsteg i fredsprocessen. Det är naturligtvis en riktig grundsyn. Om EU vill kunna påverka världspolitiken i riktning mot demokrati, rättsstatlighet och fredliga konfliktlösningar måste man också koppla sitt agerande gentemot olika stater till hur de förhåller sig till sådana principer. Israel har ett svårslaget världsrekord i att ignorera FN-beslut och internationella domslut, vilket Carl Bildt tidigare har visat att han inser.

Därför vore det ett stort nederlag, inte bara för fredsprocessen i Mellanöstern, utan också för Sveriges utrikespolitik och Carl Bildt personligen, om EU verkligen genomför den planerade uppgraderingen med Israel utan synliga bevis på att Israel börjar följa FN-beslut, internationell rätt och ingångna avtal med EU.

Beslut om EU:s utrikespolitik fattas fortfarande med enhällighet. Sverige kan alltså stoppa ett beslut som strider mot regeringens övertygelse. Gör det, Carl Bildt! Använd vetorätten för att förhindra att EU stjälper istället för hjälper fredsprocessen!
Air Max 2018 Flyknit

d6_nid: 
945