Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Palestinian Medical Relief Society (PMRS)

Akutstöd till PMRS juni 2018

De senaste månadernas demonstrationer i Palestina och framförallt i Gaza har resulterat i tusentals skadade personer. Minst 102 palestinier varav 12 barn har dödats och fler än 12 271 personer har skadats. 6 760 har vårdats på sjukhus på grund av sina skador och av de intagna har 3 598 (53 %) skadats av skarp ammunition.

De som skadats kommer inte bara att behöva avancerad vård i det akuta skedet, de kommer även att behöva vård och stöd från öppenvården under många år framöver.

Palestinian Medical Relief Society (PMRS) skickade en förfrågan om stöd för sitt akuta arbete men även för sitt långsiktiga medicinska arbete, sjukgymnastik och hjälpmedel. PGS beslutade sig för att ge ett stöd om 200 000 kronor till PMRS viktiga arbete.

School of Community Health

PGS mottog under 2014 en donation på 500 000 kronor till stöd för unga flickors utbildning genom vår mångåriga samarbetspartner Palestinian Medical Relief Society’s (PMRS) School of Community Health i Ramallah på Västbanken. Under åren som skolan varit verksam har många unga flickor fått möjlighet till en tvåårig utbildning i kommunhälsovård, för att sedan vara verksamma i sina hembyar. De utför ett fantastiskt och viktigt arbete som är väldigt uppskattat av byborna.

Det råder brist på allt i Gaza

Från piren i Gazas hamn är solnedgången fantastisk. Ovanför dyningarna som rullar in mot stranden övergår skenet på himlen från rosa till djuprött innan solen flimrande sjunker ner i havet. Familjer som flanerat i hamnen börjar dra sig hemåt från den yttersta piren innan mörkret faller. Inne i hamnen kan de ännu köpa drycker, nötter och smågodis från små vagnar längs med hamngatan. I skydd av de två pirarna ligger nu hundratals fiskebåtar för ankar i vattnet eller uppdragna på land för natten. Även i Gaza finns det ett vardagsliv, ett liv fyllt av arbete, möten och förväntningar.

Det är på vårvintern 2015. Jag önskar att livet här alltid var lika tryggt och självklart som hemma. Men spåren efter krigen ses överallt – bakom försäljarna ser jag bombade hamnkontor med svärtade väggar sedan sommarens krig, vid infarten till hamnen ligger resterna av Gazas Ark som skulle bryta sjöblockaden inifrån, nu bara ett förvridet rostigt järnskelett. Några meter längre bort finns en hög minnespelare med namnen på de turkiska medborgare som pliktade med sina liv under attacken på Mavi Marmara 2010. På stranden intill dog fyra lekande barn i somras i en bombattack...

Gaza är under blockad, till lands och till havs. För att få tillräckliga fångster behöver fiskarna i Gaza, precis som hemma, komma ut från kusten. Men Israel sätter upp gränser för hur långt de får fara, ibland sex sjömil, ibland tre, ingen vet vad som gäller för dagen. Därför har många fiskare skadats eller skjutits till döds och fått sina båtar och garn beslagtagna av den israeliska marinen.

Besök hos PMRS - projektuppföljningsrapport

Mughaiyar är en by nära Jordandalen. Hälsoarbetaren Najah har på PMRS vårdcentral där i 21 år. På morgonen jobbar hon på mottagningen och tar emot patienter, delar ut mediciner och lägger om sår. Efter det åker hon till en skola och gör hälsokontroller av barn, och hon berättar att de största problemen är psykosociala, på grund av stor arbetslöshet och fattigdom. Hon upptäcker barn med synnedsättning som behöver glasögon och ser till att de får gratis eller billiga glasögon genom PMRS.

”Vi är med och bygger det palestinska civila samhället”

Treårige Hatem Bahijs kinder är febrigt röda och hans ögon är blanka. Han sitter på en brits i ett undersökningsrum på Palestinian Medical Relief Societys (PMRS) klinik i byn Turmus Aiya utanför Ramallah och ser sig förundrat omkring. Det verkar som om han inte kan bestämma sig för om han ska skratta eller brista i gråt när sjukvårdaren Itaf Malasah lyfter ned honom från bädden och ställer honom på en våg. Men när hon berömmer honom för att han är en sådan stor pojke bestämmer sig Hatem för att han trots allt vill le.

Läkarförbundet måste protestera mot Israels blockad av Gaza

Publicerad i Läkartidningen nr 24 2010-06-15

Den 31 maj stoppade den israeliska marinen med våld »Freedom Flotillas« hjälpsändningar till Gaza. Två svenska läkare från »Ship to Gaza«, Henry Ascher och Victoria Strand, kidnappades med övriga deltagare på internationellt vatten och fördes mot sin vilja till Israel, för att sedan deporteras under förödmjukande och lagvidriga former. Inte ens M/S Rachel Corrie, försenad fem dagar på grund av maskinfel, fick anlöpa Gaza med sin last av bland annat rullstolar, av Israel klassade som militär materiel, utan omdirigerades likt de övriga fartygen till Ashdod i Israel.

PMRS meeting the needs of the people in Gaza

PMRS activities during the current crisis

PMRS employs 70 medical professionals in Gaza, and we are joined in our efforts by hundreds of volunteers. Prior to the current crisis, PMRS's main services were: Primary health care, through permanent health centres and mobile clinics, chronic diseases, psychosocial health, and community-based rehabilitation. Since the Israeli attacks started from the 27th of December our staff have mainly been focusing on primary health care and emergency response, and have tried, dependent on the situation, to also provide comprehensive and rehabilitation care, including physical, medical, psychological and social care.

"Vi når platser som inga andra tar sig till”

Ur Palestina Nu 2/2006 - 30 år av solidaritet

[img_assist|nid=477|title=|desc=Foto Catrin Ormestad|link=none|align=none|width=450|height=338]

[img_assist|nid=478|title=|desc=Foto Catrin Ormestad|link=none|align=left|width=450|height=600]

Ett barn med hög feber. En man med bröstsmärtor. En kvinna med värkar. De behöver naturligtvis läkarvård, och förs snabbt till sjukhus. Med ambulans är de på akuten inom några minuter.

Prenumerera på RSS - Palestinian Medical Relief Society (PMRS)