Ungdomsklubben i Abu Dis

Abu Dis YC - Gruppbild1999 påbörjades samarbetet med Abu Dis Youth Club som arbetar för att ge barn och ungdomar i byn en positiv fritid. Genom stöd från PGS har klubben renoverats och fortlöpande material till verksamheten kan köpas in. Byns pojkfotbollslag besökte Örebro 1999, året efter var tre svenska ungdoms-ledare i Abu Dis för att utbyta kunskaper om  ungdomsidrott och ledarskap och i september 2007 deltog fyra fäktnings-flickor i en turnering i Uppsala. Klubben är väldigt aktiv och det är många som deltar i aktiviteter såsom fotboll, basket, volleyboll, bordtennis, karate, boxning, simning och fäktning. En viktig del i projektet är att stärka möjligheten till aktiviteter för flickor och under sommaren 2007 bildades ett flickfot-bollslag i byn.

Projektansvarig

Alfonso Lozano Basanta
 

animamuito@yahoo.es


Lästips

Länkar till några utvalda artiklar om Ungdomsklubben i Abu Dis

Besök i Abu Dis

I maj var jag tillsammans med Lars Jerdén på projektuppföljningresa till Västbanken för att göra fältbesök och delta vid årsmöte med Palestinian Medical Relief Society, PMRS för att senare skriva PGS årsrapport till Sida.

På kvällen den 27 maj besökte vi och Yvonne Fredriksson Abu Dis Youth Club som är en av Palestinagruppernas samarbetspartners på Västbanken.Där deltog vi i Jerusalem International Marathon. Loppet gick i Abu Dis och innebar att man gick ca fyra kilometer, delvis längs muren till universitet. Runt 5 000 personer deltog i loppet. Vid universitet var det en stor manifestation med tal av premiärminister Salam Fayad, sportministern, universitetsrektorn samt traditionell dans. Olika idrotttsklubbar fick plakett av ministern. Abu Dis ungdomsklubb var med och arrangerade och scouterna spelade trummor och säckpipor längs vägen. Fawsie, en av ledarna på klubben, arrangerade så att deltagarna fick tröjor i rött, grönt, svart och vitt och vid uppträdandet satt publiken så att det såg ut som den palestinska flaggan. Talen handlade mycket om ungdomar och sport men också om att Jerusalem måste vara en stad som alla palestinier får tillgång till och en stad för hela världen.

Det är fortsatt hög aktivitet på klubben. Den nya styrelsen som valdes i mars består av både gamla och nya medlemmar och två kvinnor är nu invalda. Ny ordförande är Ashraf Qrei. Ashraf jobbar som arkitekt och är utbildad i Italien.Enligt Nidal som är projektsamordnare på klubben har han blivit vald för att han har erfarenhet sen tidigare av arbete med NGOs. Han håller på att utarbeta en strategisk plan för klubben som snart är klar.

Klubben har inrättat en "Youth administration" för att ungdomarna ska ha större inflytande på inriktningen av arbetet. Man försöker nu diskutera hur arbetet ska utformas i samarbete med medlemmarna i klubben.

Klubben håller på att skriva ett 10-års-kontrakt för ett nytt hus, som ligger nära klubben alldeles intill moskén. Det är ett gammalt, nyrenoverat kulturhus som är stort och mycket vackert. Man planerar att ha kulturella aktiviteter där - Dabke-dans, workshops mm.
De har klart med stöd för hyran det första året från en fransk organisation. Ashraf tror inte att det blir några problem med finansieringen framöver om de får igång en bra verksamhet där.

Flickor deltar i alla aktiviteter på klubben förutom fotboll, basket och volleyboll. En ganska ung kille är invald som sport supervisor.

Under fotbolls-VM kommer alla matcher att visas på LCD-skärmar på klubben. Utrustningen är lånad från lokala företag.Den enda fotbollsplanen i Abu Dis ska förhoppningsvis repareras i ett samarbete mellan ungdomsklubben, universitet och kommunen.

Från fadderutskick nummer 3 / 2009

<b>Abu Dis ungdomsklubb</b> har ett samarbetsprojekt med Al Quds-universitetet som går ut på att volontärer från universitetet tränar och fungerar som stöd och förebilder för 120 fotbollspojkar som är medlemmar i klubben. Volontärerna håller nära kontakt med pojkarnas familjer, vilket är mycket uppskattat. Nidal som är administratör på klubben berättade att de är väldigt stolta över att klubben finns representerad på olika nivåer i samhället. En av klubbens fotbollsspelare är nu med i det palestinska landslaget. I de arabiska mästerskapen i fäktning i Qatar kom en av klubbens tjejer på andra plats. Av klubbens manliga kickboxare kommer tre att delta i landslaget och vid mitt besök var det dags för flickorna att bedömas för uttagning. Under våren har klubben genomfört workshops i ledarskap, droger och miljö. Även en kurs i mosaik har hållits. De har även hunnit med att delta i en ledarskapsutbildning i Beit Sahour utanför Betlehem. Under sommarlovet genomfördes tre sommarläger för byns barn.

Fadderutskicket går till Palestinainsamlingens alla faddrar. Fadder kan du bli genom att sätta in ett kontinuerligt bidrag till våra biståndsprojekt till vårt 90-konto. Det går också att teckna autogiro (<a href='http://www.palestinagrupperna.se/fadderskap-och-autogiro'>Klicka här för att läsa mer</a>). Läs hela fadderutskick nr 3 / 2009 <a href='http://www.palestinagrupperna.se/fadderutskick-nr-3-%E2%80%93-2009'>här</a>.

Fadderbrev 3, 2009

Fadderutskicket går till Palestinainsamlingens alla faddrar. Fadder kan du bli genom att sätta in ett kontinuerligt bidrag till våra biståndsprojekt till vårt 90-konto. Det går också att teckna autogiro (Klicka här för att läsa mer). Nedan följer det senaste fadderutskicket (nr 3 / 2009).

Är hemma i Sverige på en efterlängtad semester, men har även passat på att arbeta några dagar på kontoret i Stockholm. Vi ses inte så ofta, så det var viktigt att träffas och gå igenom saker rörande biståndet och att planera arbetet inför hösten. Innan jag reste till Sverige hann jag med att besöka PGS projekt både på Västbanken och i Gaza.

Israelisk militär har gått in på klubben i Abu Diis

Palestinagrupperna har samarbetat med Abu Dis Youth Club under många år och idag fick vi en rapport från dem som visar att israelisk militär gått in på klubben tre gånger under november.

Trots att Abu Dis ligger i palestinskkontrollerat område kommer israelsiska soldater regelbundet in i byn. Den 9 november kom de för första på länge in på klubben och de tog ut alla som var där och radade upp dem för att göra ID kontroller.

Den 12 november kom de tillbaka och tog återigen ut alla barn och ungdomar och kontrollerade allas ID kort. De kastade även in tårgas i klubblokalerna.

Rapporter

September 2008

Jag har deltagit i två ceremonier arrangerade av Abu Dis Youth Club i Abu Dis och PMRS i Ramallah för ungdomar som gick ut gymnasiet i våras och nu ska söka sig vidare till universitet eller andra utbildningar firades med . Det firades med pompa och ståt, sång dans och diplomutdelning.

PGS har lämnat in två ansökningar till Forum Syd om ett fortsatt treårigt stöd till Askar Camp och Abu Dis Youth Club.

Yvonne Fredriksson (ur Fadderbrev 3, 2008)

Rapporter

Maj 2008

Styrelseval till ungdomsklubben

Februari 2008

Abu Diis ungdomsklubb har haft val och en ny styrelse är vald. Mer än 800 av klubbens medlemmar röstade fram den nya styrelsen som nu också består av två unga tjejer.

Palestinska fäktare på besök i Uppsala

Förra veckan gästades Sverige och Uppsala fäktarklubb av fyra fäktartjejer och deras tränare från Abu Diis Youth Club på Västbanken. De deltog bland annat i Uppsala Cup den 22 september.

Abu Diis Youth Club
<a href="http://palestinagrupperna.se/taxonomy/term/40">Läs mer om Abu Diis Youth Club och se bilder från tävlingarna</a>

Palestinska fäktare från ungdomsklubben på besök i Uppsala

September 2007

17-24 september gästades Sverige och Uppsala fäktarklubb av fyra fäktartjejer och deras tränare från Abu Diis Youth Club på Västbanken. De deltog bland annat i Uppsala Cup den 22 september.