Ungdomsklubben i Abu Dis

Inforuta: 
Samarbete sedan 1999 med stöd via Forum Syd. Projektansvarig är Yvonne Fredriksson.

År 1999 påbörjades samarbetet med Abu Dis Youth Club som arbetar för att ge barn och ungdomar i byn en positiv och meningsfull fritid. På klubben erbjuds barn och ungdomar en mängd olika sportaktiviteter såsom fotboll, basket, volleyboll, bordtennis, karate, boxning, simning och fäktning. Klubben erbjuder också föreläsningar och workshops av olika slag. Klubbens scoutteam och dansgrupp deltar varje år i olika festivaler och klubben genomför årligen städning och andra volontära uppdrag i byn. en viktig del i klubbens verksamhet är att stärka möjligheten till aktiviteter för flickor.

Besök i Abu Dis


[i]Jerusalem International Marathon i Abu Dis Foto: Anna Danielsson[/i]

I maj var jag tillsammans med Lars Jerdén på projektuppföljningresa till Västbanken för att göra fältbesök och delta vid årsmöte med Palestinian Medical Relief Society, PMRS för att senare skriva PGS årsrapport till Sida.

På kvällen den 27 maj besökte vi och Yvonne Fredriksson Abu Dis Youth Club som är en av Palestinagruppernas samarbetspartners på Västbanken.Där deltog vi i Jerusalem International Marathon. Loppet gick i Abu Dis och innebar att man gick ca fyra kilometer, delvis längs muren till universitet. Runt 5 000 personer deltog i loppet. Vid universitet var det en stor manifestation med tal av premiärminister Salam Fayad, sportministern, universitetsrektorn samt traditionell dans. Olika idrotttsklubbar fick plakett av ministern. Abu Dis ungdomsklubb var med och arrangerade och scouterna spelade trummor och säckpipor längs vägen. Fawsie, en av ledarna på klubben, arrangerade så att deltagarna fick tröjor i rött, grönt, svart och vitt och vid uppträdandet satt publiken så att det såg ut som den palestinska flaggan. Talen handlade mycket om ungdomar och sport men också om att Jerusalem måste vara en stad som alla palestinier får tillgång till och en stad för hela världen.

Det är fortsatt hög aktivitet på klubben. Den nya styrelsen som valdes i mars består av både gamla och nya medlemmar och två kvinnor är nu invalda. Ny ordförande är Ashraf Qrei. Ashraf jobbar som arkitekt och är utbildad i Italien.Enligt Nidal som är projektsamordnare på klubben har han blivit vald för att han har erfarenhet sen tidigare av arbete med NGOs. Han håller på att utarbeta en strategisk plan för klubben som snart är klar.

Klubben har inrättat en "Youth administration" för att ungdomarna ska ha större inflytande på inriktningen av arbetet. Man försöker nu diskutera hur arbetet ska utformas i samarbete med medlemmarna i klubben.

Klubben håller på att skriva ett 10-års-kontrakt för ett nytt hus, som ligger nära klubben alldeles intill moskén. Det är ett gammalt, nyrenoverat kulturhus som är stort och mycket vackert. Man planerar att ha kulturella aktiviteter där - Dabke-dans, workshops mm.
De har klart med stöd för hyran det första året från en fransk organisation. Ashraf tror inte att det blir några problem med finansieringen framöver om de får igång en bra verksamhet där.

Flickor deltar i alla aktiviteter på klubben förutom fotboll, basket och volleyboll. En ganska ung kille är invald som sport supervisor.

Under fotbolls-VM kommer alla matcher att visas på LCD-skärmar på klubben. Utrustningen är lånad från lokala företag.Den enda fotbollsplanen i Abu Dis ska förhoppningsvis repareras i ett samarbete mellan ungdomsklubben, universitet och kommunen.


[i]Foto: Yvonne Fredriksson[/i]

Israelisk militär har gått in på klubben i Abu Diis

Palestinagrupperna har samarbetat med Abu Dis Youth Club under många år och idag fick vi en rapport från dem som visar att israelisk militär gått in på klubben tre gånger under november.

Trots att Abu Dis ligger i palestinskkontrollerat område kommer israelsiska soldater regelbundet in i byn. Den 9 november kom de för första på länge in på klubben och de tog ut alla som var där och radade upp dem för att göra ID kontroller.

Den 12 november kom de tillbaka och tog återigen ut alla barn och ungdomar och kontrollerade allas ID kort. De kastade även in tårgas i klubblokalerna.

Abu Dees ungdomsklubb

Ur Palestina Nu 1/2003:

Under en resa på Västbanken 1998 var jag till en by som heter Abu Dees. Här bor drygt 15 000 palestinier. Byn ligger några kilometer utanför Jerusalem. Här träffade jag Ali som jag känt sedan tidigare. Han har haft ett litet hotell här. Hotellet är stängt sedan många år. Några turister kommer inte längre hit, så Ali har inget jobb. Jag träffade också Ismael. Han är en duktig kock som började lära sig kokkonsten i sin fars restaurang som sprängdes av israeliska soldater strax efter ockupationen 1967.

Prenumerera på RSS - Ungdomsklubben i Abu Dis