Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

I år fyller Palestinagrupperna i Sverige 40 år och det uppmärksammar vi i Palestina Nu, och på kongressen som hålls i maj. Vi är många som varit med på denna långa resa och hoppas nu att det inte ska ta 40 år till innan det palestinska folkets rättigheter tillgodoses. Men till dess kommer PGS att fortsätta arbetat med att ge stöd till olika biståndsprojekt i Palestina och i Libanon och med att sprida information och kunskap i Sverige.

I februari var vi tre personer från PGS biståndsutskott som besökte Västbanken för att göra vår årliga projektuppföljning för att utvärdera och sen också rapportera vidare till Forum Syd. Vi kom ner till ett kallt och småregnigt Jerusalem och var glada att ha våra vinterkläder med oss. Mötena med våra samarbetspartners hålls ju i hus som inte är uppvärmda, så det gäller att vara påpälsad.
Vi reste runt med Taha, vår fantastiska chaufför som vi jobbat med under många år. Han är en stor trygghet och det känns alltid säkert att åka med honom, vilket är speciellt viktigt under oroliga tider som nu. Taha känner och pratar med alla, kör lugnt och lockar oss till många skratt.

Tillsammans besökte vi Waddah, en palestinsk konsult som PGS anlitat. Vi fick en uppdatering om hur arbetet fortskrider med att göra administrativa handböcker för Abu Dis läsestuga och Abu Dis Youth Club samt arbetet med att uppdatera den som Askar gjorde klart förra året. Vi besökte också de tre organisationerna som får stöd för att gå igenom deras årsrapporter, ekonomiredovisning, revison och för att diskutera framtida utbildningsbehov.
Det är alltid roligt att komma ner och se allt bra och positivt arbete som görs för att ge barn och ungdomar en möjlighet att få vara barn, ha roligt, dansa, läsa böcker och delta i olika sportaktiviteter. Organisationerna gör också framsteg vad det gäller den administrativa delen men vi kommer att fortsätta vårt arbete med att stödja dem i detta.

David Henley och Henrik Pelling har precis kommit hem från Gaza efter en veckas utbildning om autism. Utbildningen är inne på sitt andra år och Gaza Community Mental Health Programme har tillsammans med sina samarbetspartners redan kommit långt i sitt arbete. De har bland annat skrivit och publicerat en undersökning och en forskningsrapport som ger förslag på hur man kan förbättra kvalitén på den medicinska och utbildningsmässiga servicen för barn med autism i Gaza.
De ska resa ner igen i april för att delta i GCMHP’s sjätte internationella konferens ”Mental Health and Human Rights in Palestine: Enhancing Resilience and Hope”. De kommer bland annat att hålla ett tal om PGS och deras egna mer än 20-åriga arbete för stöd till för barnen i Gaza.    

I slutet av mars reser de ansvariga till Libanon för följa upp PGS stöd till Naba’a och Al Jaleel Center. PGS ordförande och redaktör för tidningen Anna Wester kommer också att följa med på resan för att göra intervjuer och reportage till nästa specialnummer av Palestina NU som kommer att handla om de palestinska flyktingarna.

Lebron XIV 14 Glow

Område: