Stockholm 2004-12-11

Till
Sveriges Regering
Att: Laila Freivalds
Den svenska regeringen måste kräva att Israel tillåter full rörelsefrihet för alla presidentkandidater

Vi har fått upprörande nyheter från de palestinska områdena att den israeliska armén å det grövsta förhindrat en presidentkandidat från att röra sig fritt för att bedriva valarbete. Detta är i strid mot tidigare försäkringar från den israeliska regeringen, då denna har lämnat garantier att lätta på reserestriktioner för att möjliggöra en demokratisk valrörelse.

En av presidentkandidaterna Dr. Mustafa Barghouthi blev tillsammans med sina följeslagare stoppad den 8 december vid Jaba checkpoint på norra Västbanken. De blev slagna av soldaterna och utsattes för djupt kränkande behandling under mer än en timme.

Vi uppmanar den svenska regeringen både nationellt och inom EU att med kraft verka för att Israel tillåter fri rörlighet för att underlätta genomförandet av en demokratisk valkampanj som är en förutsättning för att palestinierna ska kunna genomföra ett val.

Vi uppmanar vidare den svenska regeringen att uttala sitt fördömande av försök från Israels sida att stoppa denna demokratiska process då detta innebär kränkningar av palestinska folkets mänskliga rättigheter.

Footwear

d6_nid: 
126