Stockholm

Obs! På grund av de höga kostnaderna för brev sänder vi numera medlemsinformationen via e-mail. Endast de medlemmar som inte uppgivit e-mailadress får utskicken som brev på posten. Vill du som uppgivit e-mailadress ändå ha utskicket som vanligt brev, meddela till:: palestinagruppen.stockholm@gmail.com

Gilla oss på Facebook : www.facebook.com/PGStockholm

Se till att hålla dig uppdaterad genom nyhetsbreven. Skriv in din e-postadress här: Nyhetsbrev


Årsmöte 2015

Söndagen den 1 februari bjuder vi in till årsmöte som börjar klockan 14:00 enligt dagordningen nedan.

Muren (Omar) på Bio Rio

OmarBio Rio kommer att från 24-31oktober att visa den Oscarsnominerade filmen Muren (Omar) av den palestinske regissören Hany Abu-Assad. Palestinagruppernas medlemmar får 20 % rabatt. Uppge att du är medlem (eller säg endast Palestinagruppen) vid kassan så drar de av (går ej vid direktköp via internet). Du kan förboka dina biljetter här. Mer info om filmen nedan:

DRAMA Omar är en ung palestinier som ständigt bryter mot lagen genom att klättra över Israels höga separationsmur, eftersom hans flickvän bor på andra sidan av Västbanken. På nätterna riskerar han sitt liv i ännu högre grad, som medlem av en grupp frihetskämpar (eller terrorister, beroende på åsikt). Muren blev Oscarnominerad och vann Juryns pris i Cannes i sektionen Un Certain Regard.

Omar och några av hans barndomsvänner utför ständigt attentat mot israelisk militär. Efter att ha arresterats för mord går han med på att bli angivare åt israelerna. Men kan han verkligen förråda den sak han slåss för – och sina närmaste vänner?

Muren är den nya filmen från den palestinske regissören Hany Abu-Assads vars "Paradise Now" (om självmordsbombare i Tel Aviv) Golden Globe-belönades för Bästa utländska film 2006 och Oscarnominerades i samma kategori.

Medlemsmöte den 12 oktober

Välkomna till Palestinagruppen i Stockholms medlemsmöte!

Vi bjuder på fika, föredrag och förslag på hur ni kan engagera er. Medlemsmötet äger rum den 12 oktober kl. 14:00 i PGS lokaler (Götgatan 22A). Mötet håller på till ca 16:00 beroende på hur långa diskussionerna blir.

Under mötet berättar Yvonne Fredriksson (projektsamordnare Palestinagrupperna i Sverige) om Palestinainasmlingen och de samarbetspartnerns som PGS har i Palestina och Libanon. Anna Wester (ordförande Palestinagrupperna i Sverige) berättar bland annat om sin senaste resa till Palestina och om BDS Gunilla Wettersjö (aktiv i BDS och delar var vecka flygblad och skramlar pengar) berättar som hur du kan engagera dig. Är du intresserade av att resa till Palestina så kommer Gunilla även berätta mer om en resa till våren 2015. Läs mer här: Resa till Palesina?

Demonstration: För ett fritt Palestina

DemonstrationSamling Humlegården (karta) kl. 16:00 på lördag den 23 augusti

Återigen är det demonstration för att fördöma Israels angrepp på Palestina. I solidaritet med det palestinska folket. Sedan blir det tåg till israeliska ambassaden. Tåget lämnar Humlegården ca 17:00.

Panelsamtal: Palestina: vad händer nu?


Man bland ruiner i GazaGaza (2009)Under sommaren hörde vi dagligen rapporter om Israels bombningar av den blockerade Gazaremsan. Skolor och vårdinrättningar bombades och siffrorna över civila dödsoffer steg. Samtidigt utförde den israeliska armén nattliga räder på Västbanken och arresterade hundratals palestinier.

Men vad händer när den direkta krisen är över? Hur bygger man upp ett fungerande samhälle igen? Vad blir det för rättsliga efterspel? Och hur påverkas den palestinska enhetsregeringen av krisen? 

Tid: den 8 september kl 18:00 Plats: ABF-huset (Sveavägen 41) Arrangörer: ABF Stockholm och Palestinagruppen i Stockholm

Inträde: frivilligt och alla pengar går till Palestinainsamlingens projekt i Gaza

 Medverkande: 

Lotta Schüllerqvist, journalist och författare till boken Marnas hemlighet: berättelser från Gaza 

Hanin Shakrah, Frilansskribent och juridikstudent 

Ammar Makboul, med bakgrund i den svenska Palestinarörelsen 

Yvonne Fredriksson, projektsamordnare Palestinagrupperna i Sverige 

Yasser Abu Jamei från Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP) är med via länk från Gaza och berättar om de senaste angreppen och deras arbete där. 

Moderator: Mattias Gardell

Facebook: Palestina: vad händer nu?

Demonstrationståg till Israels ambassad: Stoppa massakern!

DemonstrationBomberna fortsätter att falla över den instängda befolkningen i Gaza. Det kommer hela tiden rapporter om nya dödsoffer och skadade. Många av dem barn. Människor har ingenstans att ta vägen för att ta skydd. Vi nås av rapporter om nya massakrer och om bombade sjukhus. Aktivister, männikorättsorganisationer med flera fortsätter att uppmana till handling men de flesta politiker och makthavare världen över är tysta eller fördömer utan att handla. Vi aktivister gör vad vi kan: vi samlas återigen för att visa solidaritet med Palestina och fördöma Israels brutala angrepp på Gaza. Förutom att fördöma måste vi också agera. Nu mer än någonsin behövs att fler ansluter och uppmanar till bojkott, desinvestering och sanktioner mot Israel så länge ockupationen och folkrättsbrotten fortgår. För att palestinierna behöver inte fler ord utan praktisk solidaritet. Läs även Anna Westers tal från en tidigare demonstration: Palestinierna behöver inte några tårar. Läs även detta Brev från Gaza

Vi samlas återigen till demonstration torsdagen den 31 juli på Mynttorget kl. 17:00. Ca 18:00 kommer vi att tåga till den israeliska ambassaden. 

Arrangörer: Palestinska föreningen i Stockholm, Jerusalemkommittén, Palestinagruppen i Stockholm och Judar för israelisk-palestinsk fred (JIPF)

Se även Facebook-evenemanget

Manifestation mot Israels angrepp på Gaza: Stoppa massakern!

ManifestationFörutom att bomberna fortsätter att falla har nu Israel även inlett en offensiv både till lands och till sjöss. Gazaborna har ingenstans att fly. Vi nås av rapporter om dödade barn som leker på stranden, om bombade sjukhus och dödssiffror som fortsätter att stiga. Men vi är också många som vägrar vara tysta medan massakern pågår. Vi uppmanar er alla att återigen komma med och fördöma Israels folkrättsvidriga angrepp; stoppa massakern! Slut upp för att påverka våra makthavare att vidta åtgärder mot Israels brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt: inför sanktioner och skicka förbrytarna till Haag! 

Vi samlas återigen till en manifestation på Medborgarplatsen söndagen den 20 juli kl. 13:30I solidaritet med det palestinska folket. Talar gör bland andra Samaa Sarsour (Ship to Gaza) och poeten Amer Sarsour. Se även Facebook-evenemanget: Stopppa massakern!

Demonstrationståg mot Israels blodiga attacker

Foto: Anna Wester 

Bomberna fortsätter att falla över den instängda Gazaremsan. Dödssiffran för civila i Gaza stiger för varje dag medan politiker försöker få det att låta som om de står maktlösa. Det är inte sant; det finns mängder av verktyg att använda när länder kränker mänskliga rättigheter, bryter mot internationell rätt och ignorerar FN-resolutioner. Det räcker inte att gång på gång konstatera att Israel varken respekterar folkrätten eller de mänskliga rättigheterna, nu är det hög tid att agera. Omvärlden måste införa åtgärder mot Israel på samma sätt som redan gjorts mot andra folkrättsförbrytare. Vi uppmanar er alla att stödja det palestinska BDS-uppropet och bojkotta, desinvestera och införa sanktioner mot ockupationsmakten Israel så länge folkrättsbrotten och ockupationen fortgår. Vi uppmanar er alla att även ansluta till demonstrationen:

onsdag den 16 juli samlas vi återigen för att fördöma de israeliska attacker och visa solidaritet med det palestinska folket. Vi samlas klockan 17:30 på Sergels torg och tågar sedan till den israeliska ambassaden. Tåget lämnar Sergels torg vid ca 18:00.

Manifestation mot Israels attacker på Gaza och Västbanken

GazasolidaritetÅterigen ser vi hur Palestinas befolkning utsätts för kollektiv bestraffning och hur Israel bryter mot internationell rätt utan påföljd. Vi ser återigen hur bomberna faller över Gazas befolkning som redan är instängda och under blockad. Israel har släppt hundratals bomber de senaste dygnen över den lilla Gazaremsan. Mot detta samlas vi återigen för att fördöma den brutala ockupationen. Manifestation mot de senaste attackerna på Medborgarplatsen (OBS: ny plats) lördagen den 12 juli klockan 13:30 här i Stockholm.

Läs mer om den senaste tidens händelser på Anna Westers blogg. Där finns flertalet inlägg om hur den israeliska ockupationsmakten på olika sätt kollektivt bestraffat det palestinska folket. Läs även Göran Rosenbergs tankar om den senaste tidens händelser: En apartheidstat

Nakbadagen: manifestation vid Sergels torg 15/5 kl. 18:00

Den 15 maj högtidlighålls minnet av Al Nakba, den stora katastrofen, runt om i världen.  I år är det 66 år sedan över 750 000 palestinier fördrevs från sina hem och över 400 palestinska byar jämnades med marken av den israeliska armén i samband med staten Israels grundande. Än i dag lever miljontals palestinier som flyktingar runt om i världen. 

I Stockholms samlas vi traditionsenligt på Sergels torg vid 18:00 för en manifestation.

Arrangörer: Palestinska Föreningen i Stockholm, SSU Stockholm , RKU Stockholm, Jerusalem kommittén, Palestinska Rättvisecentret, Palestinagruppen i Stockholm och Judar för israelisk-palestinsk fred (JIPF)

Bland talarna:

Cinema Palestine: filmfestival i Årsta folkets hus

Att leva i Palestina: filmer och samtal om vardagen och den israeliska ockupationens konsekvenser för den palestinska befolkningen. Hur ser vardagslivet ut för folket i Ni´lin, en by på Västbanken? Hur gör de motstånd mot ockupationen och murbygget? Eller för folket i Gaza? Och vad hände egentligen med det senaste försöket att bryta den israeliska blockaden av Gaza? Välkommen på en heldag om situationen i Palestina!

Söndagen den 23 mars från 14:30 till 21:00 anordnar vi tillsammans med Ship to Gaza och ABF Stockholm en filmfestival, för att belysa situationen i Palestina, i Årsta folkets hus. Filmerna kommer att varvas med föredrag och fika, mat samt kommer bokbord  att finnas tillgängligt. OBS: ta med kontanter. Vissa programpunkter är på engelska. Skrolla längst ner för mer information om varje film. Under festivalens gång kommer en mindre utställning med bilder från Gaza graffiti finnas tillgänglig att se i foajén.

Program för filmfestivalen:

14:30 – 16:00 Where should the birds fly? Visning av filmen samt en videopresentation med regissören.
16:00 – 16:30 Hanan Abunasser, aktivist från Gaza, om situationen i Gaza.

  16:30 – 17:30 Roots 30 min av Wafa Jamil. Wafa är på plats och presenterar sin film.
17:30-till ca 18:00 Ni'lin: här är vårt hem (36 min).

18:00 – 19:00 Matstund Jerusalemkebab

19:00 – 20:00 Dror Feiler visar filmen som beskriver Ship to Gaza-bordningen
20:00- 21:00 Han berättar om filmen, resan och Gazas ark med en frågestund på slutet.


Pris: 140 kr för hela dagen. 80 kr per film (alternativ 80 kr för de två kortfilmerna)

Arrangörer: Palestinagruppen i Stockholm, Ship to Gaza-Stockholm, Årsta Folkets Hus, ABF Stockholm
 

Medlems- och årsmöte den 23 februari

Vi lovade att berättaLördagen den 23 mars klockan 14:00 kommer redaktörerna för boken Vi lovade att berätta till ABF-huset (Sveavägen 41)och berättar om 10 års solidaritetsarbete och om kampen mot ockupationen. Hjärtligt välkomna!

Om boken: "Vi lovade att berätta. Människor släppte in oss i sina hus, i sina liv och berättade sina historier. Människor som vi har skrattat och gråtit med. Människor som vi har sett dö. Som aktivister i International Solidarity Movement har vi ett viktigt uppdrag: att vara internationella ögon och öron. På plats har vi lovat att föra vidare vad vi har sett. För att omvärlden ska reagera, för att brotten mot de mänskliga rättigheterna någon gång ska upphöra. ISM är ett internationellt nätverk som genom ickevåld och direkt aktion deltar i kampen mot ockupationen av Palestina. Det sker genom att reparera vägar, delta i demonstrationer, kedja fast sig för att förhindra bygget av murar och stängsel, följa med jordbrukare under olivskörden, gå med barn till skolan, bevaka checkpoints, bo i flyktingläger och hos familjer vars hus ska rivas. Med ett drygt decennium av solidaritetsarbete i Gaza och på Västbanken har vi sett mer än nog. Och nu berättar vi."  Så skriver ISM-aktivisterna om sin bok "Vi lovade att berätta".

Cinema Palestine! Dokumentärfilmfestival i Årsta Folkets Hus

Välkomna på en heldag med dokumentärfilmer om Palestina: Cinema Palestine! Dokumentärfilmfestival  i Årsta Folkets Hus söndag 10/3 2013 kl 14.00-21.00. Under dagen visas bland annat den Oskarsnominerade "Fem förstörda kameror", "Roadmap to Apartheid" och "Israel vs Israel". Dessutom kommer det att hållas föredrag med mera Fika och mat kommer att finnas till försäljning under hela dagen. Fotoutställning med bilder från Ship to Gazas senaste försök att bryta blockaden kommer att visas i foajén under hela dagen.
 

Kontaktperson

Roberto Tamayo Hokkanen
palestinagruppen.stockholm@gmail.com