Stockholm

Obs! På grund av de höga kostnaderna för brev sänder vi numera medlemsinformationen via e-mail. Endast de medlemmar som inte uppgivit e-mailadress får utskicken som brev på posten. Vill du som uppgivit e-mailadress ändå ha utskicket som vanligt brev, meddela till:: palestinagruppen.stockholm@gmail.com

Gilla oss på Facebook: www.facebook.com/PGStockholm


Cinema Palestine: filmfestival i Årsta folkets hus

Att leva i Palestina: filmer och samtal om vardagen och den israeliska ockupationens konsekvenser för den palestinska befolkningen. Hur ser vardagslivet ut för folket i Ni´lin, en by på Västbanken? Hur gör de motstånd mot ockupationen och murbygget? Eller för folket i Gaza? Och vad hände egentligen med det senaste försöket att bryta den israeliska blockaden av Gaza? Välkommen på en heldag om situationen i Palestina!

Söndagen den 23 mars från 14:30 till 21:00 anordnar vi tillsammans med Ship to Gaza och ABF Stockholm en filmfestival, för att belysa situationen i Palestina, i Årsta folkets hus. Filmerna kommer att varvas med föredrag och fika, mat samt kommer bokbord  att finnas tillgängligt. OBS: ta med kontanter. Vissa programpunkter är på engelska. Skrolla längst ner för mer information om varje film. Under festivalens gång kommer en mindre utställning med bilder från Gaza graffiti finnas tillgänglig att se i foajén.

Program för filmfestivalen:

14:30 – 16:00 Where should the birds fly? Visning av filmen samt en videopresentation med regissören.
16:00 – 16:30 Hanan Abunasser, aktivist från Gaza, om situationen i Gaza.

  16:30 – 17:30 Roots 30 min av Wafa Jamil. Wafa är på plats och presenterar sin film.
17:30-till ca 18:00 Ni'lin: här är vårt hem (36 min).

18:00 – 19:00 Matstund Jerusalemkebab

19:00 – 20:00 Dror Feiler visar filmen som beskriver Ship to Gaza-bordningen
20:00- 21:00 Han berättar om filmen, resan och Gazas ark med en frågestund på slutet.


Pris: 140 kr för hela dagen. 80 kr per film (alternativ 80 kr för de två kortfilmerna)

Arrangörer: Palestinagruppen i Stockholm, Ship to Gaza-Stockholm, Årsta Folkets Hus, ABF Stockholm
 

Medlems- och årsmöte den 23 februari

Vi lovade att berättaLördagen den 23 mars klockan 14:00 kommer redaktörerna för boken Vi lovade att berätta till ABF-huset (Sveavägen 41)och berättar om 10 års solidaritetsarbete och om kampen mot ockupationen. Hjärtligt välkomna!

Om boken: "Vi lovade att berätta. Människor släppte in oss i sina hus, i sina liv och berättade sina historier. Människor som vi har skrattat och gråtit med. Människor som vi har sett dö. Som aktivister i International Solidarity Movement har vi ett viktigt uppdrag: att vara internationella ögon och öron. På plats har vi lovat att föra vidare vad vi har sett. För att omvärlden ska reagera, för att brotten mot de mänskliga rättigheterna någon gång ska upphöra. ISM är ett internationellt nätverk som genom ickevåld och direkt aktion deltar i kampen mot ockupationen av Palestina. Det sker genom att reparera vägar, delta i demonstrationer, kedja fast sig för att förhindra bygget av murar och stängsel, följa med jordbrukare under olivskörden, gå med barn till skolan, bevaka checkpoints, bo i flyktingläger och hos familjer vars hus ska rivas. Med ett drygt decennium av solidaritetsarbete i Gaza och på Västbanken har vi sett mer än nog. Och nu berättar vi."  Så skriver ISM-aktivisterna om sin bok "Vi lovade att berätta".

Cinema Palestine! Dokumentärfilmfestival i Årsta Folkets Hus

Välkomna på en heldag med dokumentärfilmer om Palestina: Cinema Palestine! Dokumentärfilmfestival  i Årsta Folkets Hus söndag 10/3 2013 kl 14.00-21.00. Under dagen visas bland annat den Oskarsnominerade "Fem förstörda kameror", "Roadmap to Apartheid" och "Israel vs Israel". Dessutom kommer det att hållas föredrag med mera Fika och mat kommer att finnas till försäljning under hela dagen. Fotoutställning med bilder från Ship to Gazas senaste försök att bryta blockaden kommer att visas i foajén under hela dagen.
 

Göran Burén om Mordet på Folke Bernadotte den 21/2 kl. 18:30

Mordet på Folke BernadotteGöran Burén, författare från Umeå, kommer torsdagen den 21 februari till Stockholm och berättar om sin bok Mordet på Folke Bernadotte (Leopard förlag). Plats: ABF-huset (Sveavägen 41) Tid: 18:30 den 21/2 Arrangörer: Palestinagruppen i Stockholm och ABF Stockholm

Om boken: Mordet på greve Folke Bernadotte i Israel den 17 september 1948 utlöste en häftig reaktion i hela världen. Men ingen har någonsin ställts inför rätta för gärningen och det svenska kungahuset vägrar än idag att besöka Israel.

När Bernadotte mördades hade han just som FN- medlare lagt sista handen vid en plan som innehöll en lösning av konflikten i Palestina och mötte hårt motstånd från båda sidor. Bernadotte föreslog bland annat att de hundratusentals palestinier som flytt undan striderna skulle tillåtas återvända och återfå sin egendom. Men israelerna hade beslutat att de palestinska flyktingarna inte skulle få återvända. Någon eller några beslöt att mörda Bernadotte. Det stod snart klart att mördarna tillhörde den högerextrema Sternligan. Israels regering tog starkt avstånd från attentatet och i historieskrivningen har den fritagits från allt ansvar.

Stöd Palestinainsamlingen

Den 15 december tänkte vi ge oss ut i julhandeln och samla in pengar till Palestinainsamlingen samt dela ut flygblad om våra samarbetspartners i Palestina (läs mer: här). Vi samlas klockan 14:00 på kontoret vid Götgatan 22A där vi hämtar bössor och flygblad och sedan sprider vi ut oss på stan. Sedan är ni välkomna tillbaka till kontoret där vi bjuder på kaffe och pratar om aktionen samt om kommande aktiviteter.

Film & samtal: Ni'lin - Här är vårt hem

Lördagen den 1 december klockan 15:45  visas den svenska dokumentärfilmen Ni'lin - Här är vårt hemABF-huset (Ateljén), Sveavägen 41; detta under årets Socialistiskt forum. Filmen är gjord av en grupp Umeåbor och spelades in på Västbanken 2008. Några av filmskaparna kommer och berättar om byn Ni’lin och om filmen samt svarar på era frågor. Samtalet efter filmen kommer att kretsa kring vardagslivet och motståndet under ockupation. Vi kommer även att delta med bokbord under dagen. Vill ni hjälpa oss att sälja vid bokbordet kontakta oss: palestinagruppen.stockholm@gmail.com

Om filmen: I den palestinska byn Ni’lin på Västbanken präglas vardagen av den israeliska arméns närvaro och murbygge. Ni'lin förlorar sin mark och sina olivträd. Friheten i byn blir alltmer begränsad. Asmaa och hennes familj dricker te och berättar hur situationen påverkar de själva, deras barn och samhället. Byborna ger inte upp och kvinnorna bestämmer sig för att arrangera en egen demonstration. På natten utlyser den israeliska armén utegångsförbud, deras bestraffning av byn blir allt grövre. Snart har alla gränser mellan övergrepp och vardag suddats ut.

Möte med Dror Feiler om årets försök att bryta blockaden

EstelleEstelleDen 22 november klockan 18:30 kommer Dror Feiler till ABF-huset (Sveavägen 41) och berättar om årets försök att bryta blockaden. 2010 överfölls Ship to Gazas fredliga konvoj av en stor israelisk militärstyrka. Nio passagerare dödades och ett 50-tal skadades. 2011 anslöt sig den hårt pressade grekiska regeringen till den israeliska blockaden och förbjöd, i strid med de internationella lagar som reglerar sjöfarten, Ship to Gazas fartyg att lämna grekisk hamn. Hösten 2012 gjorde Ship to Gaza ett nytt försök att bryta blockaden av Gaza. Denna gång seglade man från Sverige till Gaza via hamnar i Östersjön, Atlanten och Medelhavet. Denna gång bordades Ship to Gazas fartyg Estelle återigen på internationellt vatten och aktivisterna fängslades och deporterades. Dror Feiler, talesperson för Ship to Gaza och mångårig Palestinaaktivist, berättar om Ship to Gazas arbete och om årets försök att bryta blockaden.

Öppet möte med Ingmar Karlsson: Bruden är vacker men har redan en man

Tisdagen den 23 oktober kommer Ingmar Karlsson till ABF-huset i Stockholm och presenterar sin bok "Bruden är vacker men har redan en man".

1898 for en judisk delegation till Palestina, platsen det judiska folket hävdas ha biblisk rätt till. I ett telegram rapporterade de: ”Bruden är vacker men har redan en man.” Med det menades att Palestina visserligen var ett vackert land, men att det redan fanns ett folk som levde där. Att fortsätta planerna på att låta det judiska folket emigrera till det heliga landet skulle oundvikligen leda till konflikt.

I "Bruden är vacker men har redan en man: Sionismen - en ideologi vid vägs ände?" beskriver Mellanösternkännaren Ingmar Karlsson hur en sionistisk rörelse växte fram ur den judiska diasporan runtom i Europa och hur sionismen blev en uttalad ideologi i och med österrikaren Theodor Herzl, som formulerar behovet av, drömmen om och viljan till ett eget land för det judiska folket. Var detta skulle ligga och vilken politisk inriktning det skulle ha var omdiskuterat. 1948 utropas staten Israel, något som på intet sätt är början på fredstider, tvärtom eskalerar de konflikter som än idag präglar området.

Film & samtal: Ni'lin - Här är vårt hem

Onsdagen den 12 september klockan 18:30 visas den svenska dokumentärfilmen Ni'lin - Här är vårt hemABF-huset i Stockholm (Sveavägen 41). Filmen är gjord av en grupp Umeåbor och spelades in på Västbanken 2008. Några av filmskaparna kommer och berättar om byn Ni’lin och om filmen samt svarar på era frågor. Hjärtligt välkomna!

Om filmen: I den palestinska byn Ni’lin på Västbanken präglas vardagen av den israeliska arméns närvaro och murbygge. Ni'lin förlorar sin mark och sina olivträd. Friheten i byn blir alltmer begränsad. Asmaa och hennes familj dricker te och berättar hur situationen påverkar de själva, deras barn och samhället. Byborna ger inte upp och kvinnorna bestämmer sig för att arrangera en egen demonstration. På natten utlyser den israeliska armén utegångsförbud, deras bestraffning av byn blir allt grövre. Snart har alla gränser mellan övergrepp och vardag suddats ut.

Ship to Gazas båt Estelle i Stockholm

Ship to Gazas båt Estelle är i Stockholm 9-13 juli. Estelles resa började för knappt två veckor sedan i Umeå och har på vägen hunnit med Nyköping och Visby. Nu har Estelle hunnit till Stockholm och ligger under sin tid här vid Stadsgården utanför Fotografiska på kajplats 160 och kommer att vara där till och med fredagen den 13 juli.

Al Nakba-manifestation på Sergels torg

 Den 15 maj klockan 17:00 hålls traditionsenligt en manifestation på Sergels torg till minnet av Al Nakba (Den stora katastrofen). Al Nakba ä r den palestinska benämningen på den fördrivning och tvångsförflyttning av palestinier som ägde rum i samband med bildandet av staten Israel 1948. Då  tvingades uppemot 750 000 palestinier på flykt och hundratals palestinska byar utplånades.

Kom till Sergels torg och visa din solidaritet med Palestina! Det kommer finnas en rad intressanta talare (se nedan) samt palestinsk musik m.m. Ta med din Palestinaflagga och kom med! Du kan bjuda in och tipsa dina vänner via Facebook-evenemanget: Al Nakba. I årets manifestation uppmärksammas även de hungerstrejkande palestinska fångarna. För mer info se följande länk: I dag minns vi al Nakba. Se även Palestinska föreningens affisch (bifogad fil).

 

Banderollverkstad

Vi behöver göra nya och fräscha Palestina-banderoller för framtida demonstrationer, manifestationer och andra aktioner. Vi välkomnar därför alla medlemmar och andra Palestinavänner till en dag att vara kreativa på och hjälpa oss att skapa nya banderoller. Vi kommer att fixa material så att det finns tillgängligt på plats. Vi möts lördagen den 19 maj klockan 15:00 på Götgatan 22 A. (Palestinagruppernas kontor)

Ta chansen att träffa andra Palestinavänner i Stockholm samt mingla och vara kreativa!

BDS-aktioner i Stockholm

Jordens dag och den globala aktionsdagen för BDS (30 mars) samlades ungefär 15 aktivister och spred information om BDS-rörelsen och om ockupationen. Nu försätter BDS-arbetet. För tillfället finns tre inplanerade flygbladsutdelningar riktade mot Coop:

Den första äger rum fredagen den 20/4 utanför Coop vid Mariatorget. klockan 16:00. Se Facebook-evenemanget för mer info.

Den andra aktionen äger rum fredagen den 27/4 i Skärholmen klockan 16:00.

Palestinsk kulturhelg i Hjorthagen 28-29/4

Folkkulturcentrum i Hjorthagen bjuder in till en palestink kulturhelg den 28 och 29 april. Tillställningen kommer innehålla intressanta föreläsningar om Palestina, konstens betydelse i ett konfliktdrabbat land med mera.  Den palestinske konstnären Samih Abu Zakieh från Hebron deltar med en konstutställning. Poeten Ghayath Almadhoun som skrivit diktsamlingen "Asylansökan" deltar även han. Baha Swidan ger en clownshow som han brukar visa upp på flyktingförläggningar . Dansgruppen Carusel minglar bland publiken , montrar, och bokbord! Och Hussien Khalili från ISM föreläser.

 Palestinagruppen i Stockholm deltar med information och försäljning under lördagen. Kom och träffa oss och prata om vårt arbete eller handla någon bok, sjal eller olivtvål från Palestina. Hjärtligt välkomna!

Kontaktperson

Roberto Tamayo Hokkanen
palestinagruppen.stockholm@gmail.com