Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).


Foto: Johanna Wallin

– Det känns hopplöst, det kommer aldrig bli fred, sade en av besökarna i Palestinagruppernas monter. Efter ett kort samtal och lite information kunde den unge mannen gå vidare med nytt hopp om en framtida lösning på konflikten.

I år genomsyrades PGS medverkan på Bokmässan av framtidshopp, trots det dystra läget i Palestina och Israel. Över 800 exemplar delades ut av årets rykande färska temaskrift med rubriken Fred och Motstånd, en gestaltning av den israeliska och palestinska fredsrörelsen som tillsammans, mot alla odds, kämpar för en rättvis fred. En utställning av Active Stills, ett israeliskt fotokollektiv som dokumenterar ockupationens konsekvenser, hängde i montern och kompletterades med ett bildspel om vardagslivet i Palestina tillsammans med en specialkomponerad ljudsättning av Dror Feiler.

PGS lanserade också rapporten "Bojkott, Desinvestering och Sanktioner" i pocketform. Rapporten utgår ifrån det palestinska civilsamhällets uppmaning till omvärlden att bojkotta Israel tills dess att landet respekterar folkrätten och upphör med ockupationen. BDS-uppropet är ett tecken på ökad organisering och mobilisering inom det palestinska civila samhället, vilket är en grundförutsättning för en framgångsrik ickevåldsrörelse mot ockupationen. BDS-rörelsen är inspirerad av kampen mot apartheid i Sydafrika och växer över hela världen, däribland Sverige. PGS är en av flera organisationer som är aktiva i arbetet och genom att publicera rapporten hoppas vi att fler skall engagera sig. Rapporten beskriver BDS-metoden, dess historiska bakgrund, förutsättningar att nå framgång och hur man som individ och grupp kan jobba med BDS. 

Ett tiotal volontärer från Göteborg och Varberg hjälpte till att hantera det stora intresset från mässbesökarna, vilket tillät enskilda samtal med både organisationer och individer. Möten hölls med bland andra etikansvarig på H&M med anledning av den pågående kampanjen mot H&M:s etablering i Israel, med Sören Lind som är en av grundarna av ISAK-rörelsen, Afrikagrupperna, Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, Svenska Kyrkan, Emmaus Björkå och Emmaus Stockholm, Missionsrådet, Palestinska föreningen i Göteborg,  Palestinska Rättvisecentret, norska Palestinakommittén samt med övriga utställare på Internationella torget och ett tiotal organisationer, tidskrifter m.m. som ställde ut i andra delar av mässan .

Intresset för Ship to Gaza var stort på mässan och PGS fick agera som Ship to Gazas representant på Internationella Torget genom att tillhandahålla informationsmaterial, sälja T-shirts, pins och den nyutkomna boken om Ship to Gaza som Leopard förlag gett ut. PGS gjorde också reklam för Riksteaterns satsning på ett samarbete med palestinska scenkonstföreningar som resulterat i föreställningen Gazamonologerna som ges på flera teatrar runtom i landet den 17 oktober, liksom för dokumentärfilmen Israel vs Israel av Terje Carlsson, som visades på Hagabion under mässan och på mässans sista dag även gick på Dokument utifrån, SVT.

PGS arrangerade två program under Bokmässan, det ena i samarbete med Leopard förlag. Alla seminarier hölls på Internationella Torgets stora scen. Johanna Wallin och Jonatan Stanczak samtalade med Per Gahrton om BDS, och Johanna Wallin modererade ett samtal med Henning Mankell och Ulrika Andersson från Ship to Gaza. Johanna Wallin blev själv utfrågad om BDS av Shora Esmailian i ett seminarium som arrangerades av Emmaus Björkå.

Svenska Kyrkan arrangerade ett par samtal med Yousef Daher från Betlehem, en av initiativtagarna till Kairos Palestine, där Palestinafrågan och BDS belystes. Leopard förlag arrangerade ett tiotal presentationer i samband med släppet av boken Ship to Gaza. Allt som allt var Palestinafrågan ett frekvent ämne på bokmässan och PGS var en referenspunkt för alla besökare med intresse för frågan. PGS monter besöktes av drygt 300 personer per dag.

Du kan beställa Fred och Motstånd gratis (porto om det är flera) och BDS-rapporten för 50 kronor + porto från butiken@palestinagrupperna.se


Foto: Jonatan Stanczak

 

Jordan XII Slide

Område: 
d6_nid: 
1 806