Den 30 mars varje år högtidlighålls Jordens dag (Land Day eller Yom al-Ard) i Palestina, av palestinier i Israel och bland Palestinavänner världen över.

Det var den 30 mars 1976 som sex palestinier dödades av israelisk militär när de deltog i en generalstrejk i Israel för att protestera mot konfiskering av mark från palestinska byar inne i Israel. Militären angrep en fredlig demonstration med våld och förutom de sex dödade så skadades 100 palestinier och 300 personer arresterades. 2009 utsågs 30 mars även till Global BDS Day of Action, en internationell protestdag mot Israels ockupation.Manifestationer kommer att hållas över hela världen. I Sverige uppmärksammar vi att Coop samarbetar med företag som säljer produkter som producerats på illegala bosättningar på ockuperat område:

- Kolsyremaskinen Soda Stream tillverkas i en illegal bosättning

- Frukt och grönt från Israel kommer bl.a. från ockuperade Västbanken

Genom att sälja dessa produkter bidrar Coop till folkrättsbrottslig verksamhet. Vi har uppmanat Coop i över ett år att sluta med detta, men de vägrar.

Vi fyller på med tider och platser varefter vi får information. Evenemangen ordnas av flera organisationer tillsammans.

Göteborg: Vi träffas klockan 17 vid Coop Konsum i Gamlestan och delar flygblad.

Malmö: Vi träffas kl 10-12 utanför Coop/Konsum på Norra Parkgatan (vid Folkets Park) för att dela ut flygblad. Fler tider tillkommer eventuellt!

Stockholm: Vi träffas kl 17-19 utanför Coop vid Medborgarplatsen och Zinkensdam för att dela flygblad och samla namnunderskrifter för att förmå Coop att sluta handla med företag som tjänar på Israels ockupation av det palestinska området.

Skövde: Vi träffas kl 16-18 utanför Coop och ICA i Hjo. Dessutom kommer vi skriva insändare till flera lokaltidningar där vi uppmanar till BDS.  

Varberg: Vi träffas kl 17:00 utanför tre varuhus i Varberg: Coop Forum, Willys och ICA Kvantum

Hässleholm: Vi träffas vid stationen med banderoll och flygblad och samlar in pengar till Ship to Gaza. För mer information kontakta Merete Karlsen: meretek@yahoo.com

Lund: Vi träffas klockan 16-17 och delar ut flygblad utanför Konsum mitt i stan. Filmen "Marken talar arabiska" kommer visas på Kino. För mer information kontakta Kerstin Johansson: kerstin.johansson13@telia.com

BDS betyder Bojkott, Desinvestering och Sanktioner och grundas på ett palestinskt upprop. Det är en viktig del av det palestinska icke-våldsmotståndet mot ockupationen som måste stödjas av omvärlden.

Nike Ambassador VIII 8

d6_nid: 
2 140