Margareta och Niklas på Medborgarplatsen i Stockholm Foto: Anna Wester

Den israeliska konfiskeringen av palestinsk mark och den policy av etnisk segregering som pågått sedan 1948 fortsätter än idag. Detta apartheidsystem är ett brott mot mänskligheten.

Den 30 mars 1976 utbröt protester bland palestinska israeler mot planerna på att konfiskera stora områden palestinsk mark. Israelisk polis och militär bemötte demonstrationerna med våld vilket resulterade i sex döda ungdomar och hundratals skadade.

Till minne av dessa offer och som en del i den fortsatta kampen för frihet och demokrati uppmärksammas Jordens dag den 30 mars varje år runt om i världen. Det görs genom krav på att omvärldens stöd till Israel ska upphöra så länge folkrättsbrotten fortskrider. Vägen att gå är genom krav på bojkott, desinvestering och sanktioner. 

Samtidigt som palestinier demonstrerade, både i Israel och på de ockuperade palestinska områdena, uppmanades Coop i Sverige att sluta stödja ockupationen. Coop bör omedelbart sluta sälja varor från israeliska företag som bidrar till folkrättsbrott.

Prostester hölls på över 10 orter runt om i Sverige, bland annat i Göteborg, Malmö, Stockholm, Lund, Varberg, Hässleholm, Hjo och Tibro. 
I Stockholm stod vi utanför fyra butiker och informerade Coops kunder om hur de kan bidra till en rättvis fred. Många uttryckte sitt stöd för initiativet och menade att Coop omedelbart bör sluta sälja produkter som Soda Streams kolsyremaskiner och frukt och grönsaker från det israeliska företaget Carmel-Agrexco.

Kravet att Coop slutar marknadsföra produkter från företag som tjänar på den israeliska ockupationen kommer att fortsätta.Jordan sneakers

d6_nid: 
2 144