Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Det närmaste kommer tre intressanta filmer från Palestina att visas i Stockholm. Läs mer nedan.

Tears of GazaGAZAS TÅRER - TEARS OF GAZA
VIBEKE LØKKEBERG, NORGE, 82 MINUTER
Arabiskt tal, Engelsk text.

Den norska regissören Vibeke Løkkeberg blev djupt tagen av ett reportage om en liten pojke i Gaza som förlorade sin familj vid Israels senaste attack vintern 2008-2009. Hon beslöt sig för att till vilket pris som
helst göra en film om barnens liv under och efter attacken. Eftersom hon inte tilläts resa in, kontaktade hon lokala tv-team och privatpersoner som tillhandahöll ett omfattande arkivmaterial från själva attacken. Vissa
bilder är nästan outhärdliga, känsliga tittare varnas. Efter Løkkebergs instruktioner gjordes nya intervjuer med några av Gazas barn. Resultatet är en mycket effektiv antikrigsfilm där hoppet ligger hos barnen. Trots allt de har gått igenom tänker de inte likt många vuxna i första hand på hämnd, utan önskar sig en framtid som läkare eller advokater.

Bio Rio, HORNSTULLS STRAND 3: 7 maj kl 13.00
ABF, Sveavägen: 11 maj kl 18-21.00

MARKEN TALAR ARABISKA
Den franska dokumentärfilmen "La Terre parle arabe", som ger den palestinska sidans syn på det som hände i Palestina före 1948, har vunnit flera festilvalpriser.
Filmen visar att den sionistiska rörelsen arbetade medvetet på att fördriva palestinierna långt före 1948, samtidigt som marken var arabisk, det vill säga palestinsk.
Marken talar arabiska består helt av ljud, bilder, dokument och tidningsklipp från 1900-talets första hälft som filmaren Maryse Gargour funnit under tre års grävande i arkiven.
Där har hon också hittat citat av flera av sionisternas kända ledare som till exempel David Ben-Gurion och Chaim Weizmann. De blev senare Israels förste premiärminister respektive president.
Dessutom innehåller filmen intervjuer med palestinier som fördrevs 1948.

Är det så att den palestinska sidan har svårare att nå ut med sin version av vad som hände då?
Kan den sidans version inte visas utan efterföljande debatt?
Råder det en sorts tystnadens konspiration, som Maryse Gargour antyder?

Visats i Al Jazira English
Måste man kanske till och med ta upp hur illa judarna behandlades under andra världskriget för att kunna visa en film typ La terre parle arabe? Det tyckte någon av dem som kritiserade filmen under en festivaldebatt. Tilläggas kan att filmen visats i Al Jazira English och av några andra Men den har hittills inte visats av något västligt tv-bolag. -En "tystnadens konspiration"? Tv-kanalerna är rädda för att chocka tittarna
och skapa uppståndelse, tror filmaren Maryse Gargour, som gjort filmen.

Stoppad i Frankrike
France 5 köpte snabbt dokumentären. Men efter några månader blev det stopp. Sveriges Televisions inköpare rekommenderade också filmen. Men den köptes aldrig in. -Jag anser att västs tittare har rätt att få båda
sidors beskrivning av vad som hände första halvan av 1900-talet. Inte bara den
israeliska, säger Maryse Gargour.  Råder det en sorts tystnadens konspiration, som Maryse Gargour antyder?

ABF, Sveavägen: 16 maj, kl 18-21.00

PALESTINA - MIN ÄLSKADE
60 min
Regi: Rebecca Hybbinette
Foto:    Menelaos Carayannis

Filmen handlar om det Palestinska flyktinglägret Burj el Barajny i Beirut och är inspelad i september 1980. Lägret ligger i ruiner och har besatts av Israel. De människor vi möter har levat i en påtvingad exil i 34 år.
De har byggt upp sina tillfälliga hem på ett område där ingenting tillhör dem. Det är kvinnorna i lägret vi möter. Det är de som är hemma, eller arbetar med något inom administrationen för den palestinska
revolutionen. Barnuppfoostran, undervisning eller organiserandet av kvinnorna. Ofta får kvinnorna ensamma bära bördorna efter ett ha förlorat både män och barn i kriget. De berättar om längtan och kärleken till hemlandet. Trots den långa exilen är tanken på ett självständigt Palestina det viktigaste för dessa kvinnor. Det är själva förutsättningen för ett fortsatt liv.

ABF, Sveavägen: Onsdag 25 maj 18:00

Lebron XIV 14 Glow

d6_nid: 
2 126