Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Vi kontaktar er eftersom Roxette planerar en konsert i Israel den 22 oktober i år.

Den 29-30 november 1985 samlades den svenska musikeliten på Scandinavium i Göteborg under parollen "Svensk Rock mot Apartheid" för att visa solidaritet med befrielserörelsen i Sydafrika.

Apartheid som fenomen slutade inte i och med apartheidsystemets fall i Sydafrika utan lever vidare på olika platser i världen. Israel har av ledande folkrättsexperter och människorättsorganisationer framställts som ett land som brukar ett apartheidsystem som på många sätt är ännu värre än det som rådde i Sydafrika. De palestinier som bor i Israel eller på de av Israel ockuperade palestinska områdena lever under olika grader av undantagslagar och repressiva polisiära och militära system, till stora delar isolerade i små enklaver isolerade från varandra och omvärlden av murar, taggtråd och militära vägspärrar och baser. Samtidigt som nästan 1500 palestinier dödades bara under senaste israeliska invasionen av Gaza och nästan 10 000 politiska fångar sitter i israeliska fängelser.

Det palestinska civila samhället har bett omvärlden att inte visa sitt stöd för detta apartheidsystem som de ofrivilligt och enbart på grund av deras etnicitet tvingas leva under. Vi, Palestinagrupperna i Sverige ber er att inte visa ert stöd till Israel genom att spela en konsert i Israel just nu, utan att ni avvaktar tills Israel upphör med den folkrättsvidriga ockupationen av Palestina.

Beslutar ni er för att spela i Israel ger ni inte enbart er röst och ert anseende till den israeliska ockupationen och förtrycket, ni vänder också ryggen mot den palestinska icke-våldskampen för frihet och rättvisa. Ni ger också stöd till de repressiva krafterna som menar att omvärlden redan vänt palestinierna ryggen och att våld därför är den enda vägen att bekämpa ockupationen. Att ge en föreställning i Israel just nu innebär att stärka bilden av "business as usual" gentemot ett systematiskt förtryck och orättvisa. Ni ger ert stöd till ockupanten och blir ytterligare en i leden av de som ignonerar det palestinierna folkets legitima rättigheter enligt folkrätten.

Vi förstår att ert beslut att spela i Israel inte är tänkt som ett stöd för den israeliska ockupationspolitiken, men som läget ser ut i dag kommer det att tolkas så både av den mottagande publiken, den israeliska fredsrörelsen, det palestinska folket och av den internationella solidaritetsrörelsen för Palestina. Att svenska musikikoner okritiskt stödjer och underhåller förtryckarregimer kommer att leda till starka protester. Om ni vill undvika att detta ska bli en politisk fråga, bör ni beakta ert beslut att spela i Israel i en tid då Israel är i fokus för en internationell bojkottkampanj.

Vi vill även påminna er om att artister och band såsom Roger Waters, Robert Del Naja, Elvis Costello, The Pixies, Gil Scott-Heron, Tindersticks, Gorillaz Sound System, the Klaxons, Devendra Banhart, Faithless, Leftfield, Meg Ryan och Dustin Hoffman har avbokat sina framträdanden i Israel efter växande internationella uppmaningar från människorättsaktivister.

Vi hyser förhoppning om att ni skjuter fram er planerade konsert i Israel till en mer fredlig framtid där er musik inte kommer att tolkas som ett politiskt ställningstagande. I slutändan ber vi er att lyssna till era hjärtan.

Palestinagrupperna i Sverige

The Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel: Roxette: Don’t Entertain for Apartheid

Nike Sportswear

d6_nid: 
2 160