I gårdagens nyhetssändning i TV4 rapporterades att det israeliska företaget Soda Streams kolsyremaskiner fortfarande tillverkas på ockuperat palestinskt område och att företaget har vilselett återförsäljare liksom kunder i åratal, genom bland annat felmärkning av produkter och osanna redogörelser kring produkternas ursprung. Palestinagrupperna har under ett års tid drivit denna fråga utan att Soda Streams återförsäljare tagit sitt ansvar. Vi uppmanar nu allmänheten att lämna tillbaka Soda Stream-maskiner med hänvisning till att företaget vilselett kunderna om produktens ursprung.

Palestinagrupperna i Sverige kontaktade redan i februari tio av Soda Streams återförsäljare i Sverige med upplysningar om att Soda Stream International tillverkar kolsyremaskiner helt eller delvis i en illegal israelisk bosättning på ockuperad palestinsk mark. Vi presenterade då omfattande underlag för vårt påstående, med referenser till Soda Streams egna interna dokumentation. Företagen valde att ignorera våra påståenden och förlita sig på Soda Streams eller deras återförsäljare Empires garantier.

Palestinagrupperna påminner nu återförsäljarna om att stöd till folkrättsbrottslig verksamhet, såsom att sälja produkter som tillverkats på ockuperat område eller av ett företag som profiterar på folkrättsbrottslig verksamhet, är ett brott mot FN-initierade Global Compact som är ett världsledande verktyg för CSR, Corporate Social Responsibility.

Exempelvis meddelades Palestinagrupperna av Media Saturn (ägare av Media Markt) och ICA om att de fått garantier från Soda Stream om att företaget flyttat sin produktion från ockuperat område. Soda Streams VD Daniel Birnbaum sade kort därefter i israelisk media att han inte kände till dessa påståenden och att de förmodligen var osanna. Coop har länge hävdat, trots att PGS författat en omfattande rapport kring Coops handel med produkter från ockuperat område, att Soda Streams produkter kommer från Kina. TV4-inslaget visar nu att Soda Stream även ljugit för Coop och dess kunder. Empire som ägs av Ian Weichmeister har sedan 2008 lovat sina kunder att produkterna de saluför inte kommer från ockuperat område, trots att de varit mycket väl medvetna om motsatsen.

Åsa Romson, språkrör för miljöpartiet, kritiserar i nyhetsinslaget hårt Soda Stream och andra företag som profiterar på ockupationsförhållanden och anser att kunder bör bojkotta dylika företag. Christian Holm, moderaterna, tycker att man som kund ska ställa krav på att företag ska ha en produktion som är legitim och att det bör ligga i varje företags intresse att inte förknippas med brott mot mänskliga rättigheter eller en olaglig ockupation.

Palestinagrupperna kräver återigen att återförsäljare av Soda Streams produkter upphör med marknadsföringen av produkter som tillverkats på ockuperad mark eller av företag som profiterar på ockupationsförhållanden och konfliktområden, och därmed plocka bort Soda Stream från sortimentet tills dess att företaget bevisligen flyttat hela sin produktion och närvaro från ockuperad mark. Något som bevisligen ännu inte skett. Inte någon av de nya fabriker som Soda Stream hävdar nyligen har öppnat eller inom kort ska öppnas utanför ockuperat område, har enligt Soda Streams egen dokumentation tillverkning av metallkomponenter. Dessa komponenter kommer även fortsättningsvis att produceras på ockuperat område. Komponenterna ingår i ett flertal av Soda Streams produktserier.

Väljer återförsäljarna att inte sluta saluföra Soda Streams produkter innebär det att de stödjer den folkrättsbrottsliga verksamhet som Soda Stream bidrar till.

Vi uppmanar allmänheten att återlämna redan inköpta Soda Stream-maskiner och kräva pengarna tillbaka med hänvisning till att kunderna vilseletts om produktens ursprung.

Air Jordan XXXII 32 Shoes

d6_nid: 
2 197