Artikelarkiv

Israel måste ställas till svars för husrivningarna

Palestinier har tillsammans med internationella aktivister, människorättsorganisationer, diplomater och FN-representanter protesterat mot Israels planer på att demolera palestinska hem på Västbanken och i Östra Jerusalem, men utan att lyckas. Nu räcker det inte med lama beklaganden, utan det behövs kännbara konsekvenser. Ockupationen pågår för att omvärlden tillåter det. Dags att införa sanktioner och avbryta förmånliga samarbetsavtal med Israel. Tidigt på morgonen den 22 juli anlände en stor styrka med israelisk militär och polis till området Sur Baher och började handgripligen slänga ut invånare ur deras hem. Några timmar senare hade åtta bostadshus rivits och dess invånare gjorts hemlösa. De genomförda rivningarna i Sur Baher ställde genast 22 personer, inklusive barn, på bar backe. Fler rivningar är beslutade. Runt 100 hus i området hotas av rivning.  

Normalt brukar Israel hävda att byggnader som rivs uppförts utan bygglov – någonting som i praktiken är omöjligt för palestinier att få i de delar av Västbanken som brukar benämnas som område B och C och som kontrolleras av israelisk militär. Det ovanliga i detta fall är att rivningarna sker i område A som enligt avtal skall kontrolleras av den palestinska myndigheten som också givit tillstånd till att uppföra byggnaderna.

Motivet till rivningarna sägs nu vara säkerhetsskäl, att husen legat för nära den olagliga separationsmuren och därför skulle kunna bli tillhåll för terrorister. Att israelisk militär river palestinsk privat och offentlig egendom på Västbanken är dock ingenting nytt. Sedan starten av ockupationen 1967 har Israel förstört närmare 60 000 palestinska hem. Israels rivningar av palestinska hem på ockuperad mark utgör tydliga brott mot bland annat Fjärde Genèvekonventionen och Romstadgan för den Internationella Brottmålsdomstolen i Haag (ICC), står i strid med en rad FN-resolutioner, inte minst Säkerhetsrådets resolution 2334 från 2016. 

Sveriges regering måste tydligt ta avstånd från Israels förstörelse av palestinska hus och egendom och ta initiativ till att frågan hänförs till och bedöms av den Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Samarbetet med Israel inom olika områden måste upphöra. EU:s förmånliga handelsavtal med Israel bör frysas och sanktioner införas tills Israel upphör med ockupationen och erkänner staten Palestinas rätt att existera i fred sida vid sida med Israel 

Palestinagrupperna i Sverige (PGS)

Sommarläger med Palestina i fokus

Kom med på PGS och Ibn Rushd sommarläger 2019

Är du mellan 16 och 25 år och vill lära dig mer om Palestina och samtidigt hitta på roliga saker utomhus, som att paddla kanot och spela fotboll.

Anmäl dig till vårt sommarläger 9-11 augusti i Norrbyskär (40 km från Umeå). Boende och mat är gratis, men du betalar för resan själv.

Anmälan görs till linda@palestinagrupperna.se. Skriv namn och kontaktuppgifter. Om du inte är myndig måste du skicka med ett intyg från målsman. Vi har ett begränsat antal platser, så anmäl dig så snart du kan och sprid gärna till någon som du tror är intresserad.

Arrangörer och kontaktpersoner:

Palestinagrupperna i Sverige, Linda: 073-982 67 99

Ibn Rushd Studieförbund, Maha: 073-970 60 40

 

Puma måste sluta sponsra ockupationen av Palestina

Sportföretaget PUMA sponsrar det israeliska fotbollsförbundet - Israel Football Association (IFA) – och gör sig därmed medskyldigt till ockupationen av Palestina och övergreppen mot palestiniernas grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter. IFA har idag sex registrerade fotbollslag som är lokaliserade till illegala israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Områden dit palestinier inte har tillträde, och inte heller kan besöka för att till exempel titta på fotbollsmatcher.

De israeliska bosättningarna utgör enligt FN – inte minst Säkerhetsrådets resolution 2334 (december 2016) - ett allvarligt brott mot internationell lag och ett avgörande hinder för fred. Israel hindrar också aktivt palestinska fotbollsspelare från att utöva sin sport. Palestinska fotbollslag får inte resa mellan de palestinska områdena Västbanken och Gaza för att spela matcher – ett solklart brott mot det Internationella Fotbollsförbundets (FIFA) regler att inte hindra någon annan nation att utöva sporten. Spelare attackeras, fängslas och till och med dödas av den israeliska armén. Palestinska fotbollsarenor har förstörts av israeliska bombningar och Israel låter inte Palestina importera fotbollsutrustning och utveckla sporten.

I ett öppet brev till PUMA från över 200 palestinska sportklubbar konstateras att PUMA genom sin sponsring av IFA bidrar till att legitimera och ge internationell täckmantel åt Israels olagliga politik och att man därmed också riskerar att hamna på den svarta lista som just förbereds inom ett FN-organ över företag som deltar i och tjänar på den israeliska ockupationen. Sponsringen av IFA är dessutom ett brott mot PUMA:s egen uppförandekod, som förutsätter respekt för jämlikhet och mänskliga rättigheter och ingen tolerans för diskriminering.

• PUMA måste upphöra med sponsringen av det israeliska fotbollsförbundet och undertryckandet av palestiniernas mänskliga och demokratiska rättigheter!

• Sportbutiker måste sluta saluföra PUMA:s produkter tills företagets inblandning i ockupationen av Palestina upphört!

Palestinagrupperna i Sverige (PGS)

Katastrofen pågår

Historien om de palestinska flyktingarna berättas varje dag i Gaza och på Västbanken, i Israel och i flyktinglägren i arabvärlden, och i nästan varje land på jorden – självklart också i Sverige. I den skrivs hela tiden nya kapitel, i takt med att fler palestinier tvingas lämna sina hem och nya generationer föds i flyktinglägren.

Frågor som rör flyktingar diskuteras ofta i teoretiska termer, och flyktingarna blir till siffror och ett svårlöst problem. I den här skriften vill vi ge människor på flykt ett ansikte och en röst. Vi möter bland annat Zahra, som tvingades föda sitt barn i en container; Muhammed, som drunknade tillsammans med sin tvååriga dotter Lana när han försökte fly undan kriget mot Gaza och ta sig till Sverige. Vi träffar Bahyia som bor i ett palestinskt flyktingläger i Libanon och minns flykten från Palestina; Ali, som drömmer om att bli Gazas svar på Mr Bean; Samira, som önskar att männen i Gaza kunde vara mer som i filmerna, och Muhammed, vars dröm är att få se Eiffeltornet, och som tror att alla måste vara lyckliga i Europa, eftersom de har el varje dag. 
Läs Palestinagruppernas skrift: 
Fördrivning och ockupation - Om de palestinska flyktingarna

Kulturkväll för Palestina i Göteborg

Flytta (Eurovision) Finalen

Så gick den äntligen av stapeln, kulturkvällen för Palestina som Palestinagruppen i Göteborg tillsammans med andra organisaitoner planerat sen i februari.

Medan det fortfarande strömmade in folk i den ljusa och festklädda lokalen på Blå Stället i Angered läste Sabrin Jaja sin dikt om sin längtan efter ett hemland.

Programmet var blandat med olika uttrycksformer och som mest var det närmare 200 personer som tog del av det fullspäckade programmet.

Läs mer om kulturkvällen här

Kulturkväll för Palestina i Göteborg 4 april, 2019

Så gick den då äntligen av stapeln, kulturkvällen för Palestina som aktivister från PGS och flera andra organisationer planerat sen februari. Lokalen fylldes till sista plats och som mest var det 200 personer som tog del av det fullspäckade programmet.

Programmet var blandat med olika uttrycksformer och många starka budskap.

Läs mer i bilagan

Rapport Autism projekt

 

A PROJECT FOR ENHANCING THE QUALITY OF MEDICAL AND PSYCHO-EDUCATIONAL SERVICES FOR CHILDREN WITH AUTISM IN THE GAZA STRIP

David Henley Ph.D., M.D. Child Neurologist, Uppsala University Sweden
Henrik Pelling M.D. Child Psychiatrist, Uppsala University Hospital
Josefin Mannberg Psychologist and CBT Psychotherapist, Habilitation Center for Children and Adults, Uppsala
Lena Nilsson Speech-Language Pathologist, Habilitation Center for Children and Adults, Uppsala 

Läs rapporten här

Givarbrev 1, 2019

Förskola som stängs för att den ligger för nära en israelisk bosättning. Skolor och bostäder som demoleras av israeliska bulldozers och smala grusiga stigar intill bosättarnas fina och breda asfaltsvägar. Brist på betesmark för djuren för att det byggs bosättningar och vägar. Det är verkligenheten för beduinerna på Västbanken. Israel inskränker deras liv allt mer. 

Den palestinska staden Abu Dis ligger bara några kilometer från Jerusalem. Från kullarna ser man Klippmoskén. Men den israeliska apartheidmuren gör att människorna i Abu Dis inte får besöka Jerusalem. Israeliska soldater gör regelbundet räder in i Abu Dis. En dag hindrades 700 skolbarn från att ta sig till skolan. En annan dag skickades tårgasgranater mot universitetet. Soldater går ofta in i hem och fängslar människor, ibland barn. På konstgräsplanen där de unga i Abu Dis spelar fotboll syns brännskador från israeliska tårgasgranater. Det är trångt i Abu Dis eftersom Israel konfiskerat mycket av stadens mark. Nu har Israel bestämt att beduinsamhället Khan Al Ahmar inte ska få finnas kvar och de vill tvinga människorna där att flytta in i Abu Dis. Byborna i Khan Al Ahmar vägrar och med stöd från internationella organisationer och aktivister gör de motstånd. 

Louise Thorn och jag har nyligen kommit hem från en resa till Palestina där vi besökte samarbetspartners och följde upp projekt. Vi besökte bland annat Al Nahda barn- och ungdomscenter i Abu Dis. Barnen kommer dit för att läsa och låna böcker och använda datorerna. De får lära sig fotografera och skriva på hemsidan. När vi tittade in i konstrummet ritade barnen sina drömmar. En flicka ritade muren och när vi frågade varför, sa hon att hon drömde om att få se vad som finns bakom muren. Det har hon aldrig sett. Sedan tre år tillbaka arbetar centret med barn och ungdomar från närliggande beduinbyar. Jameela som jobbar på centret berättade att barnen från beduinbyarna var blyga första gångerna de kom till centret, men att de nu kommer med stor entusiasm. Föräldrarna berättade att barnen har förbättrat sina skolresultat och lär sig mycket där. Inte minst har barnen roligt på centret. 

Abu Dis barn- och ungdomscenter är ett av de fem barn- och ungdomsprojekt som får stöd av PGS. Helt avgörande för att stödet ska kunna fortsätta är att pengar kommer in till Palestinainsamlingen och viktigast där är det kontinuerliga stödet från er som är månadsgivare. 

Solidaritetshälsningar 
Anna Danielsson 

Gärna Eurovisionsfest – men inte i Israel

 

I vår drar Melodifestivalen igång och det kommer att laddas med chips och läsk vid TV-sofforna i många svenska hem. Sångtävlingen är en populär folkfest som engagerar och berör. Att stå som segrare efter att ha blivit framröstad av publiken genom deltävlingar, andra chansen och slutligen i finalen i Stockholm är en stor ära. När vi uppmanar till bojkott av Eurovision 2019 är det inte tävlingen i Sverige vi vill stoppa. Helst vill vi se en internationell final, men inte i Israel som det är planerat. Vi hoppas att segraren av Melodifestivalen firas på hemmaplan och att Sverige och andra länder väljer att inte skicka något bidrag till tävlingen i Tel Aviv. Det vore en viktig markering mot Israels förtryck av det palestinska folket.

Benjamin Netanyahu och hans högerextrema regering i Israel kommer att utnyttja Eurovision för att rentvätta landets varumärke från ockupation och apartheid. Förra årets segrare Netta Barzilai har rest runt i världen som kulturambassadör för staten Israel. Den bästa tänkbara, enligt Netanyahu.

Det är oacceptabelt att världen ska rikta strålkastarna mot en musikfest i Tel Aviv när människor bara några kilometer därifrån lever under militärockupation, blockad och förtryck. Den i år antagna Nationalstatslagen förvandlar Israel till en officiell apartheidstat. Palestinierna på Västbanken och i Gaza är inte välkomna till festen och ockupationen berövar dem möjligheten att själva ha ett levande och fritt kulturliv. Israels ockupation av Palestina skulle inte kunna fortgå utan omvärldens stöd i form av förmånliga samarbeten och en omfattande handel med Israel.

Trots att Israel ständigt bryter mot internationell rätt och villkoren i dessa avtal blir det inga kännbara konsekvenser. Den kommande Eurovision-finalen är ett utmärkt tillfälle att markera vad det internationella samfundet tycker om Israels politik. Det borde vara lika otänkbart att delta i Eurovision i Israel som det hade varit att delta i en motsvarande festival i Sydafrika under apartheidtiden.

Initiativet att bojkotta Eurovision i Israel togs av en rad palestinska organisationer och hundratals artister från hela världen har ställt sig bakom uppmaningen. Tusentals aktivister har undertecknat uppropet om en bojkott och den internationella kampanjen växer för varje dag. Alla som värnar demokrati och mänskliga rättigheter bör stödja palestinierna i detta. Genom press på ockupationsmakten och solidaritet med det palestinska folket kan vi bidra till en rättvis fred.

Om finalen flyttas från Israel, så ser vi fram emot att se Sverige i startlistan. Men inget svenskt deltagande så länge Israel är värd!

Anna Wester, ordförande Palestinagrupperna i Sverige

Skriv under vår namninsamling. https://www.mittskifte.org/petitions/bojkotta-eurovisionfinalen-i-israel-2019 (Vi samlar även in namnunderskrifter på gator och torg)

Vill du engagera dig i kampanjen? Kontakta närmsta lokalgrupp och se vad de har på gång. Se listan här.

Besök den internationella kampanjsidan: https://bdsmovement.net/boycott-eurovision-2019

Sidor