Media/nyhetskällor

Före 1994 kontrollerades alla palestinska medier av Israel. Ingenting kunde gå i tryck utan att ha passerat den israeliska censuren. Efter Osloavtalet har palestinierna byggt upp egna medier som har mängder av utmaningar att handskas med. Precis som för alla andra institutioner på Västbanken och Gaza, så har de dubbla roller att spela. Medierna har en viktig roll att fylla när det gäller byggandet av en oberoende demokratisk stat, samtidigt som de verkar under en militärockupation. Kan man bygga en fri media under ockupation? Hur påverkar det granskningen av det egna samhället när man lever under förtryck?

Myndigheter och organisationer

Al-Jazeera

Alternative Information Center (AIC)
Analyser och information om Israel-Palestinakonflikten. Ger ut tidskriften News from Within.

Bitterlemons
Bitterlemons är en webbsida som presenterar information och analyser om palestinakonflikten utifrån såväl ett palestinskt som ett israeliskt perspektiv.

Ha'aretz
Israelisk dagstidning.

Jerusalem post
Israelisk dagstidning.

Ma'an News Agency
Ma'an som betyder ”tillsammans” på arabiska är en oberoende palestinsk nyhetsbyrå som uppdateras dagligen. Nyheter publiceras på engelska, arabiska och hebreiska.

Middle East Times
Regional nyhetstidning.

Ministry of information

Palestine Monitor
Palestine Monitor söker återspegla det palestinska civila samhället genom att rapportera och ta vittnesmål från människor på plats. På sin hemsida publiceras också fakta, statistik och kartor.

State Information Service
Fakta och statistik.

The Electronic Intifada (EI)
EI är en alternativ nyhetskälla som publicerar aktuella nyheter, kommentarer, analyser och faktamaterial kring Israel-Palestina konflikten.

The Palestine Chronicle
En oberoende nättidning som publicerar nyheter, kommentarer, bokrecensioner med fokus på Palestina i synnerhet men även från Mellanöstern.

This week in Palestine
Finns både som vanlig tidskrift och på nätet. Publicerar artiklar och analyser om situationen i Palestina, samt ett omfattande kalendarium med evenemang på Västbanken, Gaza och i Östra Jerusalem.

UN News Centre – The Middle East

Tidskrifter

Palestina Nu. Nr. 2 2005. Tema: Palestinska medier. Palestinagruppperna i Sverige. Kan beställas från PGS mot porto: info@palestinagrupperna.se.
d6_nid: 
1 417