Utbildning

Det palestinska skolsystemet är uppbyggt utifrån ett flertal aktörer. Ministry of Education övertog efter Osloavtalet det övergripande ansvaret för skolväsendet i de palestinska områdena på Västbanken och i Gaza. Men fortfarande drivs många skolor i privat regi eller av NGO:s (Non Governmental Organisations.) UNRWA, United Nations Relief and Work Agency ansvarar för utbildningen i de palestinska flyktinglägren på ockuperat område och i resten av Mellanöstern där det finns palestinska flyktingar. Utbildning är centralt för det palestinska folket, och de har den högsta utbildningsnivån bland den arabiska befolkningen i Mellanöstern. Familjer ser det som viktigt att barnen får tillgång till bra utbildning.

Organisationer

United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA)
UNRWA ansvarar för utbildning, hälsovård, understöd och välfärd samt socialvård för de palestinska flyktingarna som bor i läger runt om i Mellanöstern.

UNESCO
Arbetar bland annat med utbildningsfrågor i hela världen.

Filmer/dokumentärer

Diakonia. Literature under Siege – About the power for children in Palestine. Översättning på arabiska, engelska och svenska. 2006. PGS arkiv.

Universitet på Västbanken och i Gaza

Al-Aqsa University
Al-Azhar University
An-Najah National University
Al-Quds Open University
Al-Quds University
Bethlehem University
Birzeit University
Hebron University
Islamic University in Gaza
Palestine Polytechnic University (PPU)
The Arab American University Jenin
d6_nid: 
1 426