Svensk utvisas från Israel
2009-09-26

En representant för Palestinagrupperna i Sverige (PGS) avvisades från Israel när han ankom till Ben Gurionflygplatsen under lördagsmorgonen.

Niklas Berg arbetar i Stockholm som projektsamordnare/administratör av PGS biståndsprojekt. Han skulle vid sitt besök i Jerusalem och på Västbanken bland annat följa upp projekt och möta representanter för de organisationer som via PGS får stöd av Sida och Forum Syd.

Niklas blev vid ankomsten till Tel Avivs flygplats satt i förvar och fråntogs sitt pass och sin telefon och fick endast besked om att han skulle kontrolleras.

Vid 10-tiden på lördag morgon fick han tillstånd att ringa ett kort samtal och ringde då till PGS representant i Jerusalem som direkt kontaktade svenska konsulatet i Jerusalem som i sin tur ringde ambassaden i Tel Aviv.

Ambassaden kontaktade flygplatsen och fick beskedet att Niklas inte kommer att släppas in på grund av att han ses som en säkerhetsrisk och att de inte kan göra något för att förhindra utvisningen.

Att Israel avvisar personer som arbetar med svensk bistånd är helt oacceptabelt och PGS uppmanar nu utrikesminister Carl Bildt att ingripa och kraftigt protestera mot Israels agerande.

Kontakt:

Per Gahrton, ordförande 070-697 30 05

Yvonne Fredriksson, PGS representant i Jerusalem +972-54 498 64 78
Air Force 1 Low Upstep BR

d6_nid: 
1 474