Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).


[i]Erik Fosse. Foto: Anna Wester[/i]

Den största lokalen i ABF-huset var fullsatt när Gaza och Goldstonerapporten diskuterades under lördagens Folkrättskonferens.Dagens starkaste föredrag stod de norska läkarna Mads Gilbert och Erik Fosse för. Det var många i publiken som hade svårt att hålla tårarna tillbaka när de två läkarna tog oss med till Al-Shifa sjukhuset där de arbetade tillsammans med palestinska kollegor under Israels attacker mot Gaza. Det var fruktansvärda berättelser om hur de fick ta emot patienter som fallit offer för israeliska bomber när de varit i sina hem, i skolor och i FN-byggnader. Vi blev påminda om hur många av de drabbade som var barn.

Palestinagruppernas David Henley som också har lång erfarenhet av att arbeta i Gaza, berättade om PGS samarbete med Gaza Community Mental Health Programme som också fanns med via länk. Lotta Schüllerkvist berättade om en systematisk förstörelse av infrastruktur under kriget och Christian Åhlund som är advokat presenterade Goldstonerapporten och konferensen avslutades med tal av Gustav Fridolin och Helle Klein.

Bakom konferensen stod förutom Palestinagrupperna i Sverige tre vårdförbund; Svensk Sjuksköterseförening, Svenska Barnmorskeförbundet och Vårdförbundet, Ordfront som nu gett ut Gilbert och Fosses bok Ögonen i Gaza, Leopardförlag som gett ut en svensk översättning av Goldstonerapporten i sammanfattning, samt ABF och Apell Gaza.

De spontana reaktionerna efter konferensen var att folk tyckte att det var intressant. Nu hoppas vi att detta leder framåt och att pressen på våra politiker att ta Goldstonerapporten på allvar ökar.


[i]Mads Gilbert och Erik Fosse signerar sin nya bok. Foto: Anna Wester[/i]

Adidas Energy Boost

Område: 
d6_nid: 
1 668