Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

PGS på MR-dagarna i Örebro 15-16 november

MR-dagarna, Mänskliga Rättighetsdagarna, är Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Syftet med arrangemanget är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen.

MR-dagarna 2010 äger rum i Örebro den 15-16 november

TISDAG, 16/11 10.45–12.15 Kongressen Conventum
Mänskliga rättigheter i Gaza?
Erik Fosse som arbetat i Gaza berättar om
situationen under och efter angreppet
2008/2009.

Boken om BDS - Läs och inspireras!

Nu har PGS kommit ut med en bok om BDS – Bojkott, desinvesteringar och sanktioner. Boken ger svar på alla dina frågor om bakgrund, vad det innebär och hur du kan jobba med BDS.

Det palestinska civilsamhället har uppmanat omvärlden att stödja dem i en ickevåldskampanj mot ockupationen och förtrycket och BDS är en viktig del i det. BDS-rörelsen som är inspirerad av kampen mot apartheid i Sydafrika växer över hela världen, däribland Sverige. PGS är en av flera organisationer som är aktiva i arbetet och genom rapporten hoppas vi att fler skall engagera sig.

Boken är på 150 sidor och i pocketboksformat. Du kan beställa den för 50 kronor + porto från butiken@palestinagrupperna.se OBS! Medlemspris 40 kronor.

Öppet brev till Sveriges Förenade Studentkårer

Den europeiska studentorganisationen ESU håller i dagarna sin första konferens och europeiska styrelsemöte i Israel (Jerusalem och Tel Aviv) och Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) deltar tillsammans med 120 studenter från olika länder i Europa. År 2007 blev den israeliska nationella studentföreningen (NUIS) invald som medlem i ESU. Enligt Jerusalem Post arrangeras konferensen av NUIS tillsammans med Ministeriet för offentlig diplomati (Public Diplomacy), ministeriet för diasporafrågor (Diaspora Affairs) och premiärministerns stab. Enligt arrangörerna deltar studenter som har negativa känslor gentemot Israel på konferensen och ett av syftena med konferensen är att få dem att tänka om.

På programmet står möten med bland annat Jerusalems borgmästare Nir Barkat som är ansvarig för den etniska rensningen och diskrimineringen av palestinier i Jerusalem, mest känd genom de internationellt kritiserade husrivningarna i Sheikh Jarrah och Silwan. Ett möte med Yuli Edelstein, minister för offentlig diplomati och diasporafrågor (går även under namnet Israels propagandaminister) är också på programmet. Yuli Edelstein bor på ockuperat palestinskt område i en illegal bosättning och är känd för att driva etniskt motiverad immigrationspolitik och för hans islamofoba uttalanden och rasistiska politik mer generellt. Yuli Edelstein har kommenterat studentkonferensen på följande sätt:

“One of the most vicious fronts of the attack on Israel’s legitimacy is the academic world, whose protests do Israel enormous and unjust damage. Unfortunately, these delegitimization effort as well as the preaching of hatred under the guise of an academic, philosophical or intellectual lecture, both lead directly to anti-Semitic or anti-Israel activity,”.

Edelstein önskar att de deltagande studenterna kommer att se Israel: “as she truly is; an Israel that values and enjoys life, an Israel full of international achievements, an Israel that carries the banner of human rights, minority rights and moral values above all else.”
Studenterna erbjuds även att besöka bland annat Sderot som del av en sightseeingtur.
Inga palestinier från det ockuperade området har bjudits in eller tillåts delta. Inga studieresor till det ockuperade området eller för att se separationsbarriären är inplanerade.
Vi menar att det står oemotsagt att Israel utnyttjar sitt medlemskap i ESU och det förtroende som det innebär genom att sprida politisk propaganda och rentvätta folkrättsbrott.

Palestinagrupperna vill nu ha en förklaring av SFS. Är SFS medvetna om hur Israel inskränker palestiniernas rätt att studera? Hur gick diskussionerna när man beslöt att skicka en delegat? Fick SFS se programmet innan? Har man protesterat mot hur konferensen politiseras? Har man krävt möten med palestinska studentorganisationer och besök på ockuperad mark? Varför väljs inte den palestinska förenade studentorganisationen in i ESU? Har det känsliga beslutet att delta i konferensen i Israel diskuterats med SFS medlemsorganisationer?

Palestinska studenter diskrimineras och förtrycks både inom Israel och på de ockuperade områdena. Deras yttrande- och rörelsefrihet är allvarligt inskränkt. En rad människorättsorganisationer har dokumenterat de speciellt svåra förhållanden som palestinska studenter lever under. 

Samtidigt som svenska studenter åker på sightseeing och träffar illegala bosättare och folkrättsförbrytare, nekas den palestinska premiärministern tillträde till det ockuperade Östra Jerusalem för att delta i ett projekt för att upprusta 15 eftersatta skolor. Samtidigt som SFS diskuterar studentfrågor i Jerusalem så diskrimineras palestinska skolbarn systematiskt i samma stad. Detta är helt oacceptabelt och vi hoppas att SFS ger en förklaring och utvärderar sitt deltagande ordentligt. 

Palestinagrupperna i Sverige

Svar från SFS 2010-11-04: Svar på öppet brev från Palestinagrupperna i Sverige

Israel hindrar Ship to Gaza från att söka rättvisa i Israel

Ship to Gaza-Sverige    Pressmeddelande 2010-11-05

Enligt ett pressmeddelande från Israels ambassad i Stockholm på fredagen (5/11) tänker Israel hindra Ship to Gazas talesperson Dror Feiler och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan från att på plats i Tel Aviv polisanmäla Israels regering och försvarsmakt. Som skäl hänvisas till den paragraf i israelisk lag som stipulerar att ”varje person som försöker att illegalt ta sig in i landet nekas inresa i Israel under en period av tio år”.

Det är ett egendomligt argument med tanke på att ingen av passagerarna på Ship to Gaza/Frihetsflottan försökte ta sig in i Israel. Inte heller hade de i avsikt att göra så. Tvärtom. De var på väg till Gaza när de långt ute på internationellt vatten bordades, tillfångatogs och mot sin vilja fördes till israeliskt territorium. Vid överfallet dödades nio människor och skadades ett trettiotal svårt. Fartyg, last och personliga tillhörigheter beslagtogs och har i de flesta fall inte återlämnats.

Det är just händelserna i samband med bordningen som ligger till grund för de polisanmälningar Feiler och Kaplan – på samtliga elva svenska passagerares vägnar – tänker inlämna till polisen i Tel Aviv och den allmänne åklagaren. Åberopade brottsrubriceringar är väpnat rån alternativt stöld, kidnappning, olaga frihetsberövande och misshandel.

 Ship to Gaza-Sverige utgår från att Israel som rättsstat tillåter att personer, som på goda grunder upplever sig ha utsatts för brott begångna av landets myndigheter, bereds tillfälle att till polis och åklagare inlämna anmälan som gör att misstänkta brott kan utredas. De svenska passagerarnas talan förs av den välrenommerade israeliska advokaten Gaby Lasky. Feiler och Kaplan reser som planerat till Israel på söndag i förhoppningen att rätten ska få ha sin gång.

Besöksrekord på Bokmässan


Foto: Johanna Wallin

– Det känns hopplöst, det kommer aldrig bli fred, sade en av besökarna i Palestinagruppernas monter. Efter ett kort samtal och lite information kunde den unge mannen gå vidare med nytt hopp om en framtida lösning på konflikten.

I år genomsyrades PGS medverkan på Bokmässan av framtidshopp, trots det dystra läget i Palestina och Israel. Över 800 exemplar delades ut av årets rykande färska temaskrift med rubriken Fred och Motstånd, en gestaltning av den israeliska och palestinska fredsrörelsen som tillsammans, mot alla odds, kämpar för en rättvis fred. En utställning av Active Stills, ett israeliskt fotokollektiv som dokumenterar ockupationens konsekvenser, hängde i montern och kompletterades med ett bildspel om vardagslivet i Palestina tillsammans med en specialkomponerad ljudsättning av Dror Feiler.

PGS på bokmässan

PGS monter på Internationella Torget 2009

Palestinagrupperna kommer för sjunde året i rad att medverka på Internationella Torget vid årets Bok-och biblioteksmässa i Göteborg 23-26 september. I vår lilla monter kommer vår nya temaskrift Fred och Motstånd att finnas, liksom den nya rapporten om BDS - Bojkott, Desinvestering och Sanktioner.
 
I år har PGS två programpunkter på stora scenen. På fredagen klockan 16.00 presenterar Per Gahrton, Johanna Wallin och Jontan Stanczak den nya BDS-rapporten. Klockan 14.00 på lördagen  har vi ett samarrangemang tillsammans med Leopard Förlag där Henning Mankell och Ulrika Andersson samtalar om Ship to Gaza.  

Ny temaskrift - Fred och Motstånd


Nu är årets temaskrift Fred och Motstånd här. Tidningen handlar om de människor i Palestina och Israel som med fredliga medel kämpar för ett slut på ockupationen.

I artiklar, reportage och personporträtt skildras möten med eldsjälar som berättar om sitt engagemang för en rättvis fred. Läs några av artiklarna här:

"Vi ville globalisera Intifadan"

Kvinnorna vid checkpointen

"Jag kunde inte bära den där uniformen"

Tidningen går att beställa gratis mot portokostnad i klassuppsättningar, till studiecirklar eller för att sprida till intresserade där du bor.

Alla medlemmar och faddrar kommer att få hem den i brevlåda och det går även att beställa enstaka exemplar gratis. 

PGS på Inspiration Världen

LÖRDAG 11 SEPTEMBER, HELDAGSFORUM I ABF-HUSET:

Inspiration Världen – Global rättvisa nu! 

Välkommen till en dag fylld med seminarier, debatter, filmvisning, kultur och engagemang. Teman för i år är handel, global rättvisa, klimat och mänskliga rättigheter. Gratis inträde!

 

 

Palestinagrupperna arrangerar ett seminarium under dagen:

Då Sydafrika, Nu Israel - samtal om bojkott, desinvestering och sanktioner (BDS) 

Tid: 12.15 - 13.45
Plats: Fabiansalen, ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Det palestinska civilsamhället har bett omvärlden om bojkott, desinvestering och sanktioner mot Israel tills ockupationen och folkrättsbrotten upphör. Hur svarar vi på den uppmaningen?


Medverkande: Jonatan Stanczak
och Johanna Wallin, författare till Palestinagruppernas rykande färska rapport om BDS, Anna Wester, informationsansvarig på Palestinagrupperna.S

Se hela programmet för Inspiration Världen

Oacceptabelt att Ikea levererar varor till illegala bosättningar


Ikea i Israel levererar till illegala bosättningarUppgifterna som i dag presenteras av Sveriges Radio om att det svenska möbelföretaget Ikea bidrar till Israels apartheidpolitik är mycket upprörande och PGS uppmanar nu företaget att ta ansvar och omedelbart förändra sin policy

Ikea i Israel kör ut möbler till Västbanken - men bara till illegala israeliska bosättningar, inte till palestinska orter.

.

Sidor

Prenumerera på RSS - Infoprojekt