Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Öppet brev till Carl Bildt

Med anledning av att Exportrådet och Svenska ambassaden i Israel gemensamt verkat för svenska företags medverkan i en mässa om vattenfrågor i Tel Aviv.

Svenska ambassaden i Israel och det delvis statligt ägda Exportrådet har gemensamt verkat för svenska företags medverkan i den mässa om vattenfrågor som arrangerades av israeliska Watec i Tel Aviv. Detta mindre än en månad efter att Amnesty publicerade sin uppmärksammade rapport som konstaterar att Israel har total kontroll över vattenresurserna i området. Rapporten visar bland annat att Israel förbrukar mer än fyra gånger mer vatten per capita än palestinierna och att vatten har blivit en bristvara för den palestiniska befolkningen. Andra organisationer som kritiserat den israeliska vattenpolitiken av samma skäl är Världsbanken och flera FN-organ. Palestinagrupperna i Sverige publicerade nyligen liknande uppgifter i temaskriften Land och Vatten.

Det finns många skäl för Exportrådet och den svenska ambassaden att vara försiktiga. Israelisk vattenpolitik är kontroversiell och en faktor i Israel-Palestina-konflikten. Vattenmässans huvudsponsorer är verksamma på ockuperade Västbanken. Israelisk utvinning av råvaror på ockuperade Västbanken strider mot folkrätten. UD har en försiktighetsprincip för affärer på ockuperade områden. Trots detta marknadsförs mässan helt okritiskt.

Att döma av det inslag i Rapport om mässan som sändes den 18 november så är representanter för såväl Exportrådet och Ambassaden i Tel Aviv, med Elisabet Borsiin Bonnier i spetsen, som statssekretere Gunnar Wieslander medvetna om denna kontrovers då de väljer att lämna mässan istället för att besvara journalistens frågor.

Palestinagrupperna i Sverige anser att det är djupt beklagligt att Exportrådet och Svenska ambassaden deltog och uppmanade svenska företag att delta i vattenmässan och uppmanar Utrikesdepartementet att:

  • Tydliggöra Sveriges hållning beträffande investeringar på ockuperade Västbanken.
  • Markera för ambassadör Elisabet Borsiin Bonnier att det varken ligger i Sveriges politik eller ambassadens uppdrag att marknadsföra event med direkta kopplingar till ockupationen av Västbanken.
  • Som representant för det statliga ägandet i Expertrådet i framtiden tar ansvar för att svenska företag avråds, inte uppmuntras, att investera i den Israeliska ockupationen.

jackets

d6_nid: 
1 537