Palestinagrupperna i Sverige riktar stark kritik mot att Utrikespolitiska Institutet bjudit in Shaul Mofaz som huvudtalare till ett seminarium om ”Lösningar för Fred i Mellanöstern” den 2 november.

Mofaz var generalstabschef för den israeliska armén och försvarsminister under Israels militärinvasion 2002 och ansvarade då för de övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt som begicks i Jenins flyktingläger och i andra städer och byar på Västbanken och i Gaza. Det var under Mofaz ledning som palestiniernas president Yassir Arafats högkvarter demolerades. Under samma tid utförde den israeliska armén utomrättsliga avrättningar av palestinier, vilket fördömdes av bland annat Sverige eftersom det bryter mot internationell rätt.

Det är oacceptabelt att en person som misstänks för krigsförbrytelser inbjuds som huvudtalare på ett seminarium i Sverige. Det är än mer upprörande att ingen palestinsk representant inbjuds att delta. Skulle UI bjuda in en krigsförbrytare från forna Jugoslavien som huvudtalare för ett seminarium om fred på Balkan?

Palestinagrupperna uppmanar Utrikespolitiska Institutet att tänka om och ställa in seminariet med Shaul Mofaz.

Nike

d6_nid: 
1 928