Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

I går, den 15 maj uppmärksammades 63-årsdagen av den palestinska Katastrofen, Al Nakba då mer än 700 000 palestinier fördrevs och över 400 byar raserades. En fördrivning som pågår än i dag genom Israels ockupationspolitik.

Demonstrationer hölls över hela världen för att uppmärksamma detta och palestinier samlades i tusental på Västbanken, i Gaza och i länderna runt omkring för att kräva ett slut på 63 år av fördrivning och 44 år av ockupation.

Demonstrationerna bemöttes av brutalt våld från den israeliska armén som angrep obeväpnade folkmassor med stridsvagnar och automatvapen. 15 personer har hittills konstaterats döda, flera hundra skadades och många arresterades.

Svenska medier har felaktigt rapporterat att protesterna i första hand riktades mot staten Israels bildande, istället för att lyfta fram att det handlar om en rättmätig frihetskamp mot ockupation och förtryck. När Israel nu använder samma brutala metoder som flera diktaturer i arabvärlden gjort mot obeväpnade demonstranter, måste också omvärlden reagera på samma sätt som man gör vid andra uppror. Palestinierna måste få samma stöd för sin frihetskamp som oppositionen i Libyen och Syrien och som demonstranterna i Egypten och Tunisien fick. 

Palestinagrupperna uppmanar den svenska regeringen att protestera mot Israels brutala attacker mot fredliga demonstrationer och vi uppmanar Sverige att agera konsekvent och införa någon form av sanktioner mot Israel så länge de bryter mot internationell rätt.

Per Gahrton, ordförande
Anna Wester, förbundssekreterare 


Nike Ambassador IX 9

d6_nid: 
2 155