– Vapenvilan mellan Hamas och Israel i Gaza är välkommen, men en helt otillräcklig eftergift av Israel för att kunna bereda vägen för en rättvis fred på grundval av FN-beslut och internationell rätt, säger Palestinagrupperna i Sverige med anledning av uppgifterna om en stundande vapenvila i Gaza.

Det är visserligen positivt att Israel äntligen insett att de måste förhandla med de motståndare som de faktiskt har, alltså bland annat Hamas och att i bästa fall ett litet andningshål öppnas i den medeltida belägring och utsvältning som Gazas oskyldiga civilbefolkning har utsatts för av Israel.

Men samtidigt fortsätter den israeliska ockupationspolitiken som vanligt. Häromdagen rapporterades än en gång om ett dödsfall vid en av de otaliga vägspärrar som Israel lovat att ta bort, men i själva verket har byggt ut. Och bosättningarna fortsätter att utvidgas i strid med internationell rätt.

Samtidigt har också EU med aktiv svensk medverkan beslutat att uppgradera sina relationer med Israel. Faktum är att trots vapenvilan i Gaza finns det ingenting som tyder på att Israel är berett att medverka till det enda som kan skapa stabil fred, det vill säga en total utrymning av de ockuperade områdena i enlighet med gällande FN-beslut och upprättande av en suverän palestinsk stat.

Vi vill därför uppmana Sverige och EU att utnyttja sina möjligheter för att förmå Israel att rätta sig efter FN-beslut och internationell rätt.

Palestinagrupperna i Sverige
Mens Trainers

d6_nid: 
948