ENKÄT INFÖR VALET
Palestinagrupperna är en partipolitiskt obunden organisation, som genom sitt informationsarbete vill ge palestinier en röst i Sverige, öka kunskapen om ockupationen och situationen för det palestinska folket och engagera fler människor i arbetet för ett fritt Palestina. Utgångspunkten för PGS arbete är internationell rätt och mänskliga rättigheter.
Palestinagrupperna har medlemmar från många olika partier och våra kärnfrågor skär genom flera partier. Det finns partimedlemmar, förtroendevalda och riksdagsledamöter som inte delar sitt partis åsikter när det kommer till Palestina, Israel och den israeliska ockupationen av det palestinska området.
I den här enkäten har vi frågat om partiernas officiella linje. Enkäten är skickad till alla riksdagspartier och till feministiskt initiativ. Vi har inte ställt enkla frågor och det har inte funnits några ja/nej/vet inte-alternativ. Partierna har behövt tydliggöra sin position och redogöra för vad de gjort och avser att göra för att främja en rättvis fred. Flera svar har upprört oss, medan andra är mycket glädjande.
Vårt syfte med enkäten är först och främst att kunna ge vägledning till alla som tycker att utrikespolitik är viktigt när de lägger sin röst. Men vi har också genom våra frågor tagit tempen på partierna.
Står de upp för internationell rätt i alla lägen? Vad anser de att EU, FN och Sverige bör göra för att åstadkomma en rättvis fred? Hur ställer de sig till att flera människorättsorganisationer i gedigna utredningar konstaterat att Israel bedriver apartheid, ett brott mot mänskligheten? Hur menar de att den negativa klimat- och miljöpåverkan som Israels ockupation innebär för palestinier, ska hanteras? Vad anser de om Israels femtonåriga blockad av och upprepade militära angrepp mot Gaza? Hur ska Israel förmås upphöra med expansionen av illegala bosättningar och tvångsfördrivningen av palestinier? Hur ska pressfriheten och säkerheten för journalister i det palestinska ockuperade området garanteras? Är det rätt att det svenska försvaret köper krigsmateriel från ett israeliskt företag vars vapen används mot civila palestinier och saluförs som “stridstestade”?
Det är svårt att ge partier betyg när det gäller politiken för Palestina och en rättvis fred, eftersom det ofta skiljer mellan ord och handling. Det är också tydligt i den här enkäten. Flera partier hänvisar till internationell rätt, men när Israel bryter mot den är det tyst från merparten av riksdagspartierna. Vi önskar att alla partier skulle vara beredda att i handling stå upp för internationell rätt och mänskliga rättigheter genom att låta Israels kränkningar av desamma få konsekvenser. Nu är det bara tre av åtta partier som uttrycker det.
Genomgående är också en förhoppning om förhandlingar mellan Israel och Palestina, och flera partier anser att parterna själva bär ansvaret för att lösa konflikten. För Palestinagrupperna är det viktigt att lyfta fram att det inte handlar om två jämbördiga parter som ska förmås sätta sig ned och diskutera hur de fördelar markområden mellan sig, utan det handlar om en militär ockupationsmakt och en ockuperad befolkning. Hur maktförhållandena ser ut i en sådan förhandlingssituation tycks endast ett fåtal partier ha insikt om.
När vi jämför partiernas svar med Palestinagruppernas ståndpunkter hamnar miljöpartiet, vänsterpartiet och feministiskt initiativ i topp. Dessa partier tar tydligt ställning för att det internationella samfundet behöver sätta press på ockupationsmakten för att framsteg ska kunna göras. De anser att brott mot folkrätten måste få konsekvenser och att sanktioner mot Israel bör införas och att EUs handelsavtal ska avbrytas. Vänsterpartiet och feministiskt initiativ vill att Sverige agerar för ett militärt embargo inom EU tills Israel respekterar internationell rätt och mänskliga rättigheter, och miljöpartiet uttrycker kritik mot det svenska militära samarbetet med Israel i form av inköp av krigsmateriel.
Den väg framåt som socialdemokraterna, moderaterna, liberalerna, centerpartiet och kristdemokraterna framhåller är dialog och samarbete med både Palestina och Israel, och parterna sinsemellan. Kristdemokraterna kallar Israel för Mellanösterns enda demokrati och ett föredöme i sin omvärld. Partiet framhåller också att man erkänner Jerusalem som Israels huvudstad. Samtidigt stödjer kristdemokraterna, liksom alla partier utom sverigedemokraterna, en tvåstatslösning som bygger på principen om två fria och demokratiska stater som lever fredligt sida vid sida inom säkra och erkända gränser. Kristdemokraterna hävdar dock att den palestinska sidan kategoriskt säger nej till fredssamtal. Den åsikten förs också fram av sverigedemokraterna, som menar att palestinska terrorgrupperingar ständigt angriper Israel vilket omöjliggör fredssamtal. Sverigedemokraterna hävdar också att Israel har stöd i folkrätten och internationellt antagna regler för att “säkerställa skyddet för landets befolkning och landets överlevnad genom att närvara i Judéen och Samarien (Västbanken).”
Socialdemokraterna anser att Israel som den starkare parten bär det största ansvaret men lyfter också fram den palestinska sidans ansvar. Partiet menar att ockupationen måste upphöra, liksom den illegala bosättningspolitiken, och Israels mur på ockuperad mark rivas. Centerpartiet anser att Sverige och EU behöver vara tydligare med att man inte accepterar bosättningar på ockuperad mark. Centerpartiet vill också arbeta för att fria och rättvisa val ska hållas i Palestina. Den palestinska sidans ansvar att kyla ned situationen och t.ex. motarbeta extremism betonas i flera av centerpartiets svar. Miljöpartiet, vänsterpartiet och feministiskt initiativ är ensamma om att identifiera ockupationen av Palestina och förtrycket av palestinier som grundorsaken till våldsamheter och extremism.
Samma tre partier är också insatta i apartheidbegreppets relevans i sammanhanget, medan övriga partier antingen inte anser att det är konstruktivt att använda termen eller menar att den inte är korrekt. Centerpartiet svarar “Det är deras [Amnesty International, Human Rights Watch, B’Tselem, Yesh Din och flera av FN:s särskilda rapportörer] slutsatser, vi delar inte deras syn”, vilket är talande för de partier som inte vill använda apartheidbegreppet. Det är anmärkningsvärt hur lättvindigt vissa partier avfärdar den samstämmiga bedömningen hos världens och Israels ledande människorättsorganisationer.
Sverigedemokraterna går så långt som att kalla Amnesty och de andra organisationerna för antisemitiska. Samtidigt åberopar sverigedemokraterna i sitt partiprogram Amnestys bedömning i andra sammanhang – som när organisationen kritiserar den palestinska myndigheten.
Sverigedemokraternas svar är överhuvudtaget inte underbyggda av fakta. Mycket av det som påstås är direkt felaktigt. Om sverigedemokraternas svar är tunna på fakta, innehåller de desto mer retorik och hätska anklagelser.
Moderaterna och liberalernas enkätsvar är kortfattade och svåranalyserade eftersom de i flera fall inte svarar på frågan. Vi tolkar deras svar som att de likställer parternas ansvar och det finns ett tydligt mått av skuldbeläggande av den palestinska sidan, precis som hos kristdemokraterna och sverigedemokraterna. Dessa partier framhåller att palestinier måste sluta använda våld, trots att det våld som Israel utövar gentemot den ockuperade palestinska civilbefolkningen är oerhört mycket mer omfattande. Liberalerna menar att partiet agerar med kraft och engagemang för en fredlig lösning på konflikten i enlighet med folkrättens regler, men ger inga exempel på hur detta görs. Liberalernas mest konkreta svar gäller frågan om Israels blockad av Gaza, där partiet menar att övergångarna till Gaza bör vara öppna för humanitär hjälp, kommersiell handel och för privatpersoner. Kristdemokraterna är också tydliga med att Israel behöver ta sitt ansvar för att den politik som förs gentemot Gaza inte blir kontraproduktiv och att förnödenheter och kommersiella varor kan komma in till Gaza.
Liberalerna är negativt inställda till bojkott som metod, en uppfattning som delas av övriga partier utom miljöpartiet, vänsterpartiet och feministiskt initiativ. Centerpartiet är emot bojkott men anser att det är viktigt med ursprungsinformation enligt EU:s regelverk och att den följs.
Det bör påpekas att kristdemokraterna och sverigedemokraterna för fram mycket allvarliga och felaktiga anklagelser mot det palestinska civilsamhällets BDS-rörelse (som ber omvärlden tillämpa bojkott, desinvestering och sanktioner tills ockupationen upphör och internationell rätt respekteras). BDS-rörelsen är en antirasistisk rörelse som arbetar för en rättvis fred utifrån ickevåldsprinciper.
Läs partiernas svar i sin helhet: