ICJ: Israels ockupation är olaglig

Palestinagrupperna välkomnar Internationella domstolens slutsats att Israels ockupation är olaglig och att Israel gör sig skyldig till apartheid. Det måste nu få reella konsekvenser för ockupationsmakten. Omvärlden måste visa att förtrycket av palestinier inte accepteras och sätta press på Israel genom bojkott, desinvestering och sanktioner. 

Internationella domstolen i Haag, ICJ, har avgett ett historiskt rådgivande yttrande om de rättsliga konsekvenserna av Israels politik och praxis i det ockuperade palestinska området. Domstolen bekräftar i sitt yttrande att:

– Israels ockupation är olaglig. ICJ konstaterar flera allvarliga brott mot folkrätten, bland annat annektering av palestinska områden, kontroll och exploatering av vattenkällor och andra naturresurser, tvångsfördrivning och diskriminering av den palestinska befolkningen.
– Israel begår systematiska kränkningar av palestiniernas mänskliga rättigheter, både i lagstiftning och praxis. Israels behandling av palestinier motsvarar etnisk segregering och apartheid. Ett exempel är tillämpningen av israelisk militärlag för palestinier och israelisk civillag för bosättare i samma område.
– Israeliska bosättningar på Västbanken och i Östra Jerusalem står i strid med internationell rätt. Israel måste omedelbart sluta bygga bosättningar och befintliga bosättningar måste utrymmas.
– FN:s säkerhetsråd, generalförsamlingen och alla medlemsstater är förpliktade att inte erkänna ockupationen som laglig samt att inte ge stöd, ekonomiskt eller på andra sätt, som kan innebära att den fortsätter. 

Israels ockupation är olaglig och måste upphöra omedelbart – det har konstaterats gång på gång, år efter år, i instans efter instans, och nu också i Internationella domstolen. Yttrandet ger en slags upprättelse åt palestinier och till de miljontals människor i solidaritetsrörelsen som kämpar för palestiniernas rättigheter. 

Internationella domstolen uppmanar omvärlden att agera med kraft för att Israels folkrättsbrott, ockupation och förtryck av palestinier ska upphöra. Det är inte en dag för tidigt. Men även om ICJ är världens högsta rättsliga instans, kommer inte domstolsutslaget göra någon verklig skillnad för palestiniernas situation om inte andra stater sätter press på Israel. Palestinier har i decennier betalat priset för det internationella samfundets oförmåga och ovilja att hålla Israel ansvarigt. 

Som individer och rörelser måste vi fortsätta ställa krav på makthavare och stötta den palestinska uppmaningen till bojkott, desinvestering och sanktioner för att tvinga ockupationsmakten att respektera internationell rätt. Nu måste världen gå från ord till handling. Om inte nu, när?

MER OM ICJ:s RÅDGIVANDE YTTRANDE
ICJ:s yttrande härrör från en begäran från FN:s generalförsamling i december 2022 att domstolen ska överväga de rättsliga konsekvenserna av Israels politik och praxis i det ockuperade palestinska området.

I sitt rådgivande yttrande besvarar domstolen de frågor som ställts av generalförsamlingen genom att dra slutsatsen att:

– Staten Israels fortsatta närvaro i det ockuperade palestinska området är olaglig;
– Staten Israel är skyldig att få ett slut på sin olagliga närvaro i det ockuperade palestinska området så snabbt som möjligt;
– Staten Israel är skyldig att omedelbart upphöra med all ny bosättningsverksamhet och att evakuera alla bosättare från det ockuperade palestinska området;
– Staten Israel är skyldig att ersätta den skada som åsamkats alla berörda fysiska eller juridiska personer i det ockuperade palestinska området;
– Alla stater är ålagda att inte erkänna den situation som uppstår till följd av staten Israels olagliga närvaro i det ockuperade palestinska området som laglig, samt att inte ge hjälp eller bistånd för att upprätthålla den situation som skapats av staten Israels fortsatta närvaro i det ockuperade palestinska området;
– Internationella organisationer, däribland FN, är skyldiga att inte erkänna den situation som uppstår till följd av staten Israels olagliga närvaro i det ockuperade palestinska området som lagligt; 
– FN, och särskilt generalförsamlingen som begärde yttrandet, och säkerhetsrådet, bör överväga vilka specifika villkor och ytterligare åtgärder som krävs för att så snabbt som möjligt få ett slut på staten Israels olagliga närvaro i det ockuperade palestinska området.

Läs ICJ:s yttrande i sin helhet