En hälsning till Sveriges nya ministrar

Grattis till era nya uppdrag, Benjamin Dousa, bistånds- och utrikeshandelsminister och Maria Malmer Stenergard, utrikesminister! Ni har nu ansvar för två mycket centrala politikområden som vi ser fram emot att föra dialog kring. 

Palestinagrupperna är en partipolitiskt och religiöst oberoende organisation som har verkat sedan 1976, för ett slut på Israels ockupation och för en rättvis fred. Vi baserar all vår verksamhet på internationell rätt och mänskliga rättigheter. Det menar vi att ni som ansvariga ministrar också måste göra.

Biståndet är avgörande för en fredlig, hållbar och demokratisk utveckling i Palestina precis som i övriga världen. Ett starkt civilsamhälle är en förutsättning för att åstadkomma positiv förändring. Palestinska frivilligorganisationer som ger hopp till barn och unga i en förtvivlad tid, människorättsförsvarare som riskerar sina liv under ett allt hårdnande förtryck, hjälparbetare som bistår de mest utsatta under ett pågående folkmord – de behöver vårt stöd. Sverige har vänt dessa aktörer ryggen i en tid när den internationella solidariteten är som allra viktigast. Det måste du, Benjamin Dousa, ändra på. Humanitärt bistånd behövs, långsiktigt utvecklingssamarbete behövs.

Utrikespolitiken bör utgå ifrån hur Sverige bäst bidrar till fred, demokrati och en hållbar global utveckling. Sverige har skyldigheter som inte går att välja bort. 

Internationella domstolen i Haag (ICJ) har bekräftat att Israels ockupation är olaglig och måste upphöra. ICJ konstaterar att den israeliska staten gör sig skyldig till en rad grova brott mot folkrätten. Det pågår en parallell process i ICJ där Israel utreds för folkmord i Gaza och domstolen har beslutat om interimistiska åtgärder som Israel helt bryter mot. Nu är det omvärldens ansvar att visa i handling att detta får konsekvenser. 

För att säkerställa att Sverige lever upp till sitt ansvar att hindra och fördöma överträdelser av internationell rätt, måste du, Maria Malmer Stenergard, agera. Allt militärt samarbete och vapenhandel med Israel måste avbrytas. Sverige bör verka för att EU:s associationsavtal med Israel hävs och sanktioner införs mot staten Israel och mot de individer som är ytterst ansvariga för folkrättsbrott. 

Dialog och respekt för den expertis som samlas i civilsamhället har länge varit en hörnsten i relationen mellan Utrikesdepartementet och svenska organisationer, oavsett tidigare regeringars partipolitiska sammansättning. Under den innevarande mandatperiodens första hälft har ansvariga statsråd frångått den traditionen. Vi ser fram emot att nu återuppta dialogen och tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer bidra med våra erfarenheter och vår kompetens.