
Idag 30 mars uppmärksammas Jordens dag (Yom al-Ard) i Palestina och över hela världen, som en symbol för palestiniernas kamp för mark, rättvisa och frihet.
Jordens dag markerar minnet av protester som ägde rum den 30 mars 1976 mot den israeliska statens konfiskering av mark. Protesterna möttes av våld från den israeliska armén, sex palestinier dödades och hundratals arresterades.
Varje år sedan dess har Jordens dag uppmärksammats – och för varje år har Israel tagit alltmer palestinsk mark och naturtillgångar. Aldrig har det varit så tydligt som nu, under ett pågående folkmord och en folkfördrivning.
Redan 2012 varnade FN för att det snart inte längre skulle vara möjligt att leva i Gaza. Israels blockad och militära angrepp förstörde Gazas vatten, åkrar och infrastruktur. Nu har Israel raserat hela samhället i Gaza och skadorna på klimat och miljö är oöverskådliga. På Västbanken och i Östra Jerusalem tar Israel i allt högre takt över palestinsk mark för att ge plats åt fler och större bosättningar, vägar åt bosättare, murar och militäranläggningar. Bara de senaste månaderna har 40 000 palestinier fördrivits från sina hem i flyktingläger som raserat av den israeliska armén.
I vår skrift Palestina: Klimat & Miljö uppmärksammar vi att Israels olagliga ockupation handlar om kontroll och exploatering av mark, vatten och andra naturtillgångar. Ockupationen och de militära angreppen har, utöver allt mänskligt lidande, också enorma miljökonsekvenser. Det är ytterligare ett skäl till att omvärlden måste tvinga Israel att upphöra med ockupationen och förtrycket av palestinier. Rättvisa, fred och miljö hör ihop.