Att ta hand om överlevande: Gaza Community Mental Health Programme om krigets konsekvenser

Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP) beskriver i en ny rapport konsekvenserna av de senaste nio månadernas militära angrepp, fördrivning och kränkningar av mänskliga rättigheter. Nine Months of Israel’s War on Gaza: the Mental Health Impacts & the GCMHP’s Response betonar det akuta behovet av ett eldupphör och rekommenderar att psykologiskt stöd görs till en väsentlig och prioriterad del av det humanitära biståndet till Gaza.

I rapporten beskriver GCMHP olika nivåer av trauma som resultat av att människors hem förstörts, att de förlorat flera familjemedlemmar, tvingats fly upprepade gånger eller utsatts för övergrepp och tortyr i israeliska fängelser, liksom effekterna av svält och undernäring. För många av Gazas yngsta medborgare är konsekvenserna förödande. Konstant terror och osäkerhet ger barn allvarliga psykiska trauman, och många är dessutom föräldralösa eller svårt skadade.

Rapporten är baserad på data som samlats in av GCMHP:s personal, som fortsatt arbeta trots att två av organisationens tre kliniker har totalförstörts, den tredje skadats och trots de personliga förluster som de anställda upplevt. I vad GCMHP beskriver som ett hav av nöd tillhandahåller organisationen psykologisk första hjälpen (PFA) till människor i tältläger och härbärgen, som lider av komplexa trauman och allvarliga psykosomatiska symtom. Men utan ett permanent eldupphör och tillgång till mediciner och förnödenheter är GCMHP:s personal begränsade i vad de kan åstadkomma.

“Människor måste känna att de är trygga för att samhället ska kunna återuppbyggas”, betonar GCMHP i rapporten och understryker också behovet av att ingjuta en känsla av hopp. GCMHP uppmanar det internationella samfundet att stödja människor i att återuppbygga sina hem och “arbeta för att de ska ha en framtid.”

Läs rapporten i sin helhet: Nine Months of Israel’s War on Gaza: the Mental Health Impacts & the GCMHP’s response

Gaza Community Mental Health Programme är en av tre organisationer som får stöd via Palestinagruppernas akutinsamling. Läs mer och stöd akutinsamlingen