
Enligt internationell rätt är det förbjudet för en ockupationsmakt att flytta sin befolkning in på ockuperad mark, vilket är något som Israel gjort kontinuerligt sedan ockupationen inleddes 1967. Under fredsprocessen i början av 1990-talet fastslogs det att etableringen av israeliska bosättningar skulle upphöra, men bosättningarna har både expanderat och ökat sedan dess. Idag bor fler än 700 000 israeliska bosättare på Västbanken, inkluderat Östra Jerusalem. Marken de är byggda på är stulen från palestinier. Under de senaste åren har våld, trakasserier och förstörelse av egendom
I Hebron har 700 bosättare tagit över stadskärnan och flera områden runt den gamla staden. Bosättarna i Hebron och området runtomkring, som kallas South Hebron Hills, är de mest militanta och våldsamma. De gör tillvaron outhärdlig för palestinierna i syfte att ta över deras hus och marker.
2016 antog FN:s säkerhetsråd resolution 2334 som fastslår att bosättningarna är olagliga. Resolutionen säger vidare att bosättningarna är ett allvarligt hinder för att uppnå en tvåstatslösning. 2024 kom Internationella domstolen (ICJ) med ett rådgivande yttrande som bekräftade att Israels ockupation är olaglig och att bosättningarna måste utrymmas.
Organisationer och FN-organ
BT'selem
Israeliskt informationscenter för mänskliga rättigheter i ockuperade Palestina. Dokumenterar den israeliska ockupationen och förtrycket mot palestinier och har släppt flera viktiga rapporter, som finns att ladda ner på BT’selems hemsida.
Palestinian Agricultural Relief Committees (PARC)
PARC arbetar bland annat med frågor om stulen och konfiskerad mark, forskning och information.
United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs. Occupied Palestinian Territory (OCHA OPT)
Koordinerar internationellt humanitärt bistånd. Övervakning, information och rapportering.
Youth Against Settlements (YAS)
YAS är en organisation i Hebron som genom ickevåldsmetoder protesterar mot de illegala bosättningarna. De driver också påverkansarbete. 2024 mottog YAS och initiativtagaren Issa Amro det svenska alternativa Nobelpriset, Right Livelihood Award.